WhiteWaver: Promisiunea unui rafting pe cinste (interviu)

Home « Sport « Rafting

 

După multe testimoniale citite, căutări pe Google și puricat forumuri, am găsit, ce-i drept în online, un „grup de tineri entuziaşti şi pasionaţi de sporturi pe ape repezi“, așa cum se prezintă ei pe site-ul oficial al WhiteWaver, cei care promit un rafting pe cinste. Cum m-am convins că experiența propusă de ei va fi inedită? Citiți interviul cu Komaromi Istvan, unul dintre fondatorii WhiteWaver!

Nautica Magazine: Cum a început pasiunea pentru rafting?

Komaromi Istvan: În anii de facultate, unul dintre profesorii noști a avut o barcă gonflabilă de două persoane, așa numita barcă Trek, și am încercat-o și noi de câteva ori. Așa a început dragostea pentru sporturile pe ape repezi. După care am reușit să cumpăr cu unul dintre prietenii mei un caiac gonflabil cu care ne-am aventurat pe Mureș. Caiacul avea numai două locuri, așa că ne-am gândit să achiziționăm una mai mare cu care am putea merge mai mulți deodată. Și așa am început să ne dăm și cu bărci de 6 persoane.

NM: Care este cel mai „prietenos“ râu din România, dar cel mai „furios“?

KI: Râuri „prietenoase“ sunt: Mureșul, Arieșul, Oltul etc. Eu aș preciza că nu putem vorbi de râuri prietenoase sau furioase, ci mai degrabă de secțiuni. Atât timp cât pe o secțiune a râului se poate vâsli fără niciun pericol, la câțiva kilometri poate că apar obstacole periculoase cum ar fi copaci căzuți în apă sau denivelări. Dacă trebuie să zic și cel mai „furios“ râu, probabil aș zice Cerna.

NM: Care sunt regulile de bază înainte de a te urca în barcă?

KI: Pe primul loc aș pune regula ca persoana care vrea să facă rafting să știe să înoate. Este foarte important ca să se alăture unui grup care știe ce trebuie să facă pe apă. Barca trebuie să aibă un ghid/ o persoană cu experiența și cunoștințele necesare de ghidare, cât și de salvare. Deși raftingul este unul dintre cele mai sigure sporturi extreme, eu nu aș sugera nimănui să se aventureze într-o astfel plimbare fără experiență sau fără un ghid calificat.

NM: Cum decurge o tură de rafting?

KI: Ne înâlnim la locul prestabilit, parcăm maşinile şi începem să împărţim echipamentul. După ce fiecare participant este echipat cu vestă de salvare, cască, costum şi încălţări din neopren, primeşte o pagaie și începem să ţinem instructajul pe mal. După instructaj fiecare persoană va trebui să semneze o declaraţie de asumare a răspunderii. Dacă toţi s-au familiarizat cu tehnicile de vâslire şi de salvare pornim la rafting. La început o luăm uşor, exersăm comezile date de ghid. După acesta o luăm la vale. În timpul turei putem să ne întrecem, să ne stropim, putem face baie sau să sărim din barcă sau de pe bolovani. Pe secţiunile mai puţin periculoase putem încerca body raftingul.

Viteza de deplasare o alegem în funcţie de grup, nu ne grăbim niciodată, ne oprim de mai multe ori să ne odihnim şi să admirăm natura sau să facem poze.

NM: Care a fost cea mai aventuroasă experiență?

KI: De obicei, la fiecare tură se întâmplă ceva de neuitat. Dar cu siguranță toată lumea își va aminti de locul numit „Mașina de spălat“ de pe Buza. Acest loc-secțiune este de gradul WWIII-WWIV și de sus nu se vede ce-l așteaptă pe aventurier. Însă, deodată, te afli în mijlocul unei denivelări, de parcă ai fi într-o mașină de spălat. Locul este exclusiv pentru iubitorii de adrenalină, senzațiile fiind cu adevărat extreme, mai ales dacă nivelul apei este ridicat.

NM: Câți „clienți“ ați avut anul trecut și câte cerințe de ture de rafting până în prezent?

KI: Anul trecut am avut în jur de 550 de clienți, iar anul acesta, până în momentul de față, am avut 268 clienți la rafting.

NM: Este un sport extrem din care se câștigă bani?

KI: Da, dar numai dacă și iubești acest sport, care este mai mult pasiune decât afacere. Banii câștigați de noi îi investim în echipament din ce în ce mai bun și de ultimă generație, precum și pentru instruirea ghizilor noștri, astfel încât clienții pe care îi duc la ture să se bucure și să se știe în siguranță, beneficiind de senzațiile tari și de neuitat oferite de rafting.

Autor: Oana Vasiliu

Sursa foto: WhiteWaver

See the English version here

Publicat in: iulie 2012
Inapoi la categoria «« Sport

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement