Sporturi extreme pe ape repezi

Home « Sport « Rafting

A dat căldura, a început distracția! După un 1 Mai la mare, ne îndreptăm către o vară la munte! Sporturile de adrenalină sunt la mare căutare, iar râurile montane se aglomerează pe zi ce trece! Motivul: raftingul de adrenalină și sporturile extreme! Sute de români au schimbat litoralul pe zonele montane, trecând de la bărci de pescuit la bărci gonflabile de rafting sau plăci de surf pentru ape învolburate! Tentat de o asemenea excapadă?

Dacă da, ți-am pregătit o serie de sporturi extreme pe care le poți practica pe râurile de munte din România! Asta pentru că, indiferent dacă ai experiență sau nu, trebuie să ai alături un instructorul sau o echipă specializată cu care să „concurezi” fără griji de accidentare! Cele mai cunoscute ambarcațiuni pentru adrenalina și sporturile pe râuri de munte sunt caiac, canoe și ambarcațiunile pneumatice folosite la cursele de rafting! Ei bine, piața a evoluat, iar jucăriile nautice și-au mărit numărul nu doar pentru ieșirile în mare, ci și pentru ape repezi! Astfel că vara aceasta vom putea testa și placa de surf pentru râuri de munte! Simplă, ușor de manevrat și cu o viteză uluitoare la vale! Ce spuneți, vă tentează?

Rafting - Pasionații știu! Cele mai distractive zone pentru rafting în România sunt râurile Mureș, Jiu, Crișul Repede, Buzău, Arieș, Crișul Pietros și Cerna. Raftingul este unul dintre cele mai cunoscute sporturi de apă, dar și cele mai sigure. Sportul se practică cu ajutorul unor bărgi pneumatice cu vâsle, în care încap între 6-12 persoane. Este un sport destinat atât amatorilor de adrenalină, cât și un sport de familie, care poate fi practicat cu lejeritate, fiecare practicant învățând să-și coordoneze mișcările în echipă.

Canoe - Când spui canoe te gândești la viteză pe ape repezi! Forma alungită și marginea bordului foarte apropiată de apă îți oferă un sentiment intent de libertate și emoție. Marea majoritate a practicanților de canoe preferă să navigheze în zone foarte înguste printre bolovani. Asta pentru că dimesniunea destul de mică a ambarcațiunii ofeă posibilitatea de a explora zone în care nu putem pătrunde cu nicio altă ambarcațiune.

Caiac - Îndemânare și multă adrenalină. Distracția cu caiacul pe ape repezi se practică doar de persoabele cu experiență. Marginea bordului este foarte aproape de apă, iar o mișcare greșită în ape repezi de munte poate duce la accidentare. Așadar, dacă ai experiență, go for it, dacă nu, optează pentru câteva lecții și un instructor priceput înainte de a te avânta în valuri.

Hydrospeed - Și am ajuns la jucăria preferată a marilor amatori de adrenalină: pluta specială din plastic, care seamănă cu o placă de surf. Se folosește cu labe de înot adecvate și cască de protecție. Pentru o astfel de distracție este nevoie de experiență și de lecții de navigație și echilibru. Tehnica manevrării ei trebuie învățată și testată înainte de a o lansa în ape învolburate. Oți practicanții sunt obligați să folosească echipamente speciale pentru a fi protejați în eventuale accidente.

Gina Rotaru

Foto: Darioferrophotographer.com  

Publicat in: mai 2013
Etichete pentru acest articol: ape repezi, caiac, canoe, rafting, sporturi extreme
Inapoi la categoria «« Sport

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement