Rafting Pe Valea Ariesului - Natura si Aventura

Home « Sport « Rafting
Rafting-ul este un sport dinamic care se desfasoara pe rauri cu apa repede, involburata (whitewater), cu ajutorul unor barci gonflabile (raft-uri) special concepute pentru aceasta activitate. Aventurile acvatice sunt la mare cautare in aceasta perioada. Kayakingul, raftingul si canoeingul fac sa creasca adrenalina. In Transilvania exista numeroase rauri care permit practicarea acestor sporturi indiferent de nivelul de pregatire al celor care aleg sa traiasca astfel de experienta.
Raul Aries, cu o lungime de 164 km, izvoraste din muntii Bihorului si strabate Muntii Apuseni, Tara Motilor, dupa care se varsa in Mures, formand un peisaj deosebit de frumos in parcursul sau. Debitul raului nu este unul foarte mare, dar este unul ideal in ceea ce priveste raftingul pentru un grup de copii sau pentru familii cu copii mai mici. Turele de rafting usor de pe Aries se fac de obicei cu barci de 2 persoane. 
Raftingul reprezinta o activitate de recreere in aer liber, acest lucru se face pe ape cu diferite grade de dificultate de la 1-5 si reprezinta, in general, un mediu nou si provocator pentru participanti. Echipamentul de rafting este asigurat de organizatori si este obligatoriu pt toti participantii (veste de salvare, costume de neopren, casti de protectie, vasle si bineinteles barci pneumatice de ultima generatie).
Componentul cel mai important este vesta speciala, care are un grad mare de flotabilitate, este destul de groasa pentru a-ti proteja coloana, dar nu te deranjeaza la vaslit. Casca iti protejeaza fruntea si ceafa de loviturile crengilor si ale coechipierilor. Iar hainele de neopren impreuna cu sosetele si incaltamintea tot din acest material asigura deseori confortul in apa uneori foarte rece, dat fiind ca sezonul incepe primavara, cand raurile se umfla, dupa ploi sau zapezi topite si pana in noiembrie.
Confruntarea cu riscul si nevoia de munca in echipa sunt, de multe ori, o parte a experientei. Aceasta activitate ca sport de agrement a devenit populara de la mijlocul anilor 1970, evoluand de la barci pentru o singura persoana propulsate de padele cu doua pale la barci pentru mai multe persoane propulsate de pagai cu o singura pala si coordonata de un ghid pozitionat la pupa. Acesta este considerat un sport extrem, care se preteaza excelent pentru activitati de team building dar si pentru grupuri de prieteni care vor sa petreaca o zi plina de adrenalina in natura.
Chiar daca raul Aries nu este cel mai involburat rau din Romania, peisajul pe care il strabate este unul cu adevarat special, iar tura intotdeauna se condimenteaza cu inot si sarituri in apa.
 
sursa foto: pinterest
 
 
 
Publicat in: martie 2017
Etichete pentru acest articol: rafting, echipament de rafting, raul Aries
Inapoi la categoria «« Sport

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement