Rafting la nivel înalt, în România

Home « Sport « Rafting

Pregătit de o porție de adrenalină? Atunci... go rafting ! Nu oriunde, ci în România, pe unul dintre cele mai palpitante și repezi râuri: Jiu! Chiar dacă a trecut vara, sezonul de rafting nu a luat sfârșit. Râurile repezi - Buzăul, Jiul și Crişul Repede - rămân destinații de top pentru practicarea sportului pe apă. Jiul este locul perfect pentru rafting pe întreaga perioadă a anului, fiind unul dintre cele mai interesante râuri din România. Îl recomandăm tuturor celor care doresc un weekend plin de adrenalină, într-o zonă pur naturală. Ce îți trebuie pentru o excursie de rafting pe Jiu? Un echipament bine pus la punct și o amabrcațiune în funcție de necesitățile tale. Însă, înainte de a te aventura, trebuie să ai câteva informații importante despre rafting-ul practicat pe Jiu.

Jiu este un râu cu ape repezi, precum râul Buzău și Crișul Repede. Aceste râuri au grade de dificultate variate între ușoare și ridicate. Astfel că se folosesc bărci ușor manevrabile, de patru sau de opt persoane. Un motiv în plus de bucurie întrucât distracția va fi în număr mare.

Caracteristici

Jiul este unul dintre cele mai mari râuri care curg la sud de Carpații Meridionali. Râul Jiu este format din două părți: Jiu de Est, care vine dinspre Munții Retezat, și Jiul de vest, care coboară din Munții Parâng și Godeanu. Cele două se împreunează chiar înainte de a intra în drumul muntos, formând un traseu spectaculos de rafting pentru turiști datorită canionului îngust și a zonelor stâncoase pe care le traversează.

Partea superioară a râului, pe care noi o numim secțiunea canion, este unul dintre cele mai spectaculoase locuri din România, destinate rafting-ului. Nivelul ridicat apă albă (repede), într-un defileu foarte îngust, între stânci cu înălțimi de peste 30 de metri, cu roci uriașe și valuri pe măsură este tot ce ai nevoie pentru practicarea unui rafting de calitate. Partea inferioară a râului este mult mai largă, cu valuri repezi și cu stânci ce trebuie evitate, însă nu la fel de dificil de parcurs ca cea superioară. Cu toate acestea, chiar dacă ești profesionist, merită testată măcar pentru frumusețea ei naturală. Cele două părți ale râului pot fi explorate prin rafting în două zile.

Traseu și rute de rafting

Dacă ești străin sau un român care nu a experimentat niciodată împrejururile râului, cel mai ușor traseu se poate parcurge cu mașina personală pe E79 de la Petroșani sau Târgu Jiu. Majoritatea celor care și-au programat ture de rafting pe Jiu au ca punct de întâlnire Hotelul Lainici, care se află pe partea dreaptă a drumului, la aproximativ 20 de kilometri de la Bumbești Jiu. Este un traseu ușor, pe care nu te poți rătăci, așa că nu trebuie să îți faci prea multe probleme.

Există două rute principale de rafting pe Jiu:

Ruta 1 – pe partea superioară a râului, prin secțiunile de canion. Tura începe mai sus de Lainici și în cadrul ei vei parcurge 13 kilometri. Distracția va dura în jur de două sau trei ore, în funcție de dificultatea traseului și stilul manevrării ambarcațiunii.
Ruta2 – pe partea inferioară a râului. Se pornește mai jos de Lainici și în cadrul ei vei parcurge 9 kilometri. Timpul expediției va fi de două sau de trei ore.

Prețuri și facilități

Prețurile pentru rafting sunt între 45 și 79 de euro de persoană, iar pe traseu pornesc minimum șase persoane pe o ambarcațiune. Astfel, o excursie de o zi costă 45 de euro de persoană, iar una de două zile este de 79 de euro de persoană. Prețul include echipamente unelte profesionale rafting (bărci, palete, PFD-uri, veste de salvare, căști și cizme de neopren), instrucțiunile de siguranță, ghizi profesioniști (cu certificate IRF certificate) și, desigur, multă distracție. În preț nu este inclus transportul la punctul de întâlnire, mesele, băuturile sau cazarea.

Toate activitățile sunt coordonate de ghizi cu experiență, care iau în cosniderare toate măsurile posibile pentru siguranța fiecărui turist în parte. Rafting-ul este o activitate pentru oricine dorește sport și adrenalină în aer liber, indiferent de vârstă sau experiență. Singura condiție este să nu ai probleme cu inima. Asta pentru că senzațiile tari din timpul traseului de rafting produc palpitații nu glumă!

Gina Rotaru

Publicat in: octombrie 2012
Inapoi la categoria «« Sport

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement