Go rafting!

Home « Sport « Rafting

Chiar dacă nu ne mai bălăcim la temperaturi de 40 de grade, sporturile nautice se mențin pe val. Așa că adună-ți prietenii și... go rafting! Nu te pricepi? Stai fără grijă! Nu ești singurul. Cu toate acestea, go for it! După prima experiență, te asigurăm, că vor urma și altele, din ce în ce mai pricepute. Ca bază, ai nevoie de câteva informații despre ce înseamnă rafting-ul și de ce ai nevoie pentru a-l practica.

 

 

Rafting-ul este o activitate sau un sport, cum îți place să îi spui, care se practică în aer liber. Dacă nu vrei performanță, este ideal pentru ieșirile aventuroase cu prietenii sau familia în aer liber. Această activitate a început să se dezvolte pe la începutul anilor 1970, ajungând să fie considerat un sport de agrement destul de popular. Dacă vrei să practici rafting ai nevoie de o plută gonflabilă pentru a naviga pe râu și de două vâsle pentru a putea manevra ambarcațiunea cu ușurință... sau nu. Asta în funcție de ce râuri alegi...

Categorii de râuri pe care se practică rafting-ul

- Râuri cu zone rar învolburate; unde nu este necesară manevrarea în forță.

- Râuri cu zone de apă puțin învolburată, unde se pot zări pietrele și unde ai nevoie să știi să vâslești.

- Râuri cu valuri mici, unde trebuie să știi să vâslești bine pentru că viteza apei este considerabilă.

- Râuri cu valuri medii, cu posibile stânci și cascade. Ai nevoie de un om cu experiență pe ape repezi

- Râuri cu valuri mari, unde ai nevoie de experiență avansată întrucât manevrele trebuie să fie precise.

- Râuri considerate extrem de periculoase, cu valuri uriașe, cascade, stânci și praguri, unde există riscul ca echipamentele să nu facă față. Aici poți face rafting doar dacă ai mulți ani de experiență și îndemânare în spate sau ești sportiv de performanță.

Bărcile pentru rafting

La o asemenea forță a apelor, trebuie să ai și o barcă pe măsură! Chiar dacă-ți par plăpânde, bărcile pentru rafting sunt destul de rezistente pentru a îndura lovituri și manevre bruște. O barcă pentru rafting este construită din mai multe straturi de cauciuc sau din vinilin rezistent și are mai multe camere cu aer independent.

Astfel, dacă o cameră se sparge, barca va fi susținută de celelalte, fără să se scufunde. Lungimea unei bărci pentru rafting variază între 3,5 şi 6 metri, iar lăţimea între 1,8 -2,5 metri. Cât despre forme, diferă în funcție de preferințele fiecăruia. În Europa întâlnim barca simetrică, direcționată cu ajutorul unei singure vâsle direct de la pupă, iar în Rusia, acestea sunt în forma unui catamaran cu două tuburi gonflabile ataşate la o ramă.

Adrenalină la cote maxime

În două cuvinte, raftingul înseamnă forță și adrenalină! Asta pentru că se practică pe râuri cu ape învolburate, fiind cunoscut ca un sport extrem, destul de periculos, mai ales dacă ești începător. Așa că, nu te avânta cu prea mult entuziasm, ci asigură-te înainte că te afli într-o barcă gonflabilă cu cel puțin un navigator experimentat.

În caz contrar, te-ai putea alege cu lovituri zdravene, existând chiar și pericolul de înec. Unul major, spun specialiștii! Însă, nu te descuraja. Ia cu tine un instructor sau o persoană cu o vastă experiență în rafting, iar distracția va fi garantată. În plus, experiența va fi una neuitat. Și, cine știe, ulterior poate chiar vei vrea să intri în clubul sportivilor care practică rafting de performanță...

Ce să NU faci

Dacă te-ai hotărât că vrei să practici rafting, trebuie să știi la ce riscuri te expui și ce lucruri NU trebuie să faci înainte de a te urca în barcă! Râurile nu sunt parcuri de distracții, astfel că există riscul de a întâmpina zone cu vârtejuri hidraulice, copaci căzuţi, bolovani, stânci și cascade de înălţimi mari.

Pentru a evita o nenorocire, ia cu tine pe cineva cu experiență, care cunoaște bine traseul. Consumul de alcool sau pastile care provoacă somnolență sau amețeală prezintă, de asemenea, un mare risc. Într-o clipă de neatenție poți aluneca peste bord, să te lovești puternic și chiar să te îneci. Așa că, fii lucid și conștient de forțele proprii înainte de a te urca în ambarcațiune.

Gina Rotaru

Foto: en.wikipedia.org

Publicat in: septembrie 2012
Inapoi la categoria «« Sport

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement