Aventura de pe apele repezi autohtone

Home « Sport « Rafting

Ți s-a întâmplat, probabil, să îi asculți cu plăcere pe prietenii care ți-au împărtășit experiențele lor de la rafting, după vacanțe de neuitat petrecute în spațiul ex-iugoslav (faima râurilor din Slovenia, Muntenegru sau Bosnia-Herțegovina a depășit de multă vreme Europa Centrală). Ai avut, poate, ocazia să auzi povești din locuri considerate ca fiind „best of“ pentru temerarii cu vâsle și bărci pneumatice – cum ar fi râurile din zona Alpilor (Inn, Austria, și Noce, Italia) sau cea a munților Kackar (Coruh, Turcia).

Acum ai ocazia să îți uimești cunoștințele cu experiențele tale fără să îți folosești pasaportul! De la cele de pe Valea Cernei până la cele din defileul Văii Jiului, România are nenumărate râuri pe care se poate face rafting. Desigur, cu tot tacâmul aferent: experiențe extreme, peisaje de vis vernisate în avalul râului, emoții și spirit competitiv, popasuri de pomină, focuri de tabără până târziu în noapte, brațe de fier după mânuirea vâslelor, spirit de echipă și, mai important decât toate albumele digitale cu amintiri fotografice, legarea unor prietenii de neuitat!

Adrenalina după PaștiName

În 2012, după ce ai petrecut Sfintele Sărbători alături de cei dragi, ai ocazia de a scăpa nu doar de eventualele sute de grame apărute peste noapte, ci și de sedentarism! Promovat drept singurul concurs de rafting din România, Mureș Marathon, ajuns la a treia ediție, se va desfășura în weekendul de după Săptămâna Mare, în Valea Mureșului. Astfel, în perioada 21-22 aprilie, e programat deja tradiționalul maraton pe apă, în fapt, o competiție diversă, înglobând un concurs de rafting, caiac și canoe, precum și un concurs de slalom pe ape repezi. Pe un traseu măsurând 24 de kilometri, între localitățile Meștera și Răstolița, Mureș Marathon îi așteaptă pe toți cei care știu să mânuiască vâslele și se simt bine cu veste de salvare, căști de protecție și o sumedenie de adversari care, la sfârșitul întrecerilor, se vor transforma în prieteni de neuitat. Pentru că, așa cum spunea un iubitor anonim al acestei nobile lupte dintre om și natură, cântecul râului nu se încheie pe maluri, ci în sufletul celor care l-au înfruntat.

Repere românești

În țara noastră, raftingul e practicat din luna aprilie până în luna noiembrie, evident, dacă vremea o permite, iar echipamentul din neopren face față condițiilor meteo. Având grade de dificultate diferite, râurile mari din România care pot găzdui amatori sau profesioniști sunt Mureș, Someș, Bistrița, Criș, Jiu, Nera, Cerna, Arieș, Buzău. Echipamentul e vital, dacă te gândești că vesta specială are și rolul de a-ți proteja coloana vertebrală, iar casca de protecție te ferește atât de crengi, dar și de loviturile involuntare ale celor din echipa ta!

Numeroase pachete sunt la dispoziția amatorilor de senzații tari, incluzând ture de rafting (care pot depăși 200 de lei, în funcție de lungimea traseului), dar și cazare, instructaj, fotografii. Mai important decât orice, înainte de a pleca într-o astfel de aventură, rămâne însă ceea ce a spus alt iubitor universal al apelor învolburate: râurile o știu bine – nu e nicio grabă. Cândva vom ajunge!

Sursa foto: deviantart.com

Publicat in: aprilie 2012
Etichete pentru acest articol: mures marathon, rafting, sport extrem
Inapoi la categoria «« Sport

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement