.jpg)
Pe Andrei Palaga l-am cunoscut la standul High Sports din cadrul Salonului Nautic Internațional București. “Ideea este să asculți și în zece minute poți învăța wakeboarding, indiferent de greutatea corporală” ne-a spus Andrei, lucru care ne-a captivat pe deplin. Dar ce este wakeboarding-ul mai exact?
Amatorii de senzații tari trebuie să știe că wakeboarding-ul reprezintă o combinație între tehnicile de ski nautic, snowbording și surfing. Iar cei care vor cu adevărat să încerce acest sport află acum că vor fi “legați” de o barcă motorizată și se vor afla la o distanță de circa 14-18 metri, în funcție de pregătirea fiecăruia. Viteza de deplasare ajunge la 17-24 mile pe oră, însă totul depinde de condițiile apei, mărimea ambarcațiunii, greutatea sportivului și chiar și de tipurile de salturi efectuate.
La o scurtă trecere prin istorie am aflat că acest tip de sport este practicat destul de recent, din anii '80, iar conform extremesports.biz termenul “wakeboard” a fost inventat de canadianul Paul Fraser. Conceptul și designul au fost realizate alături de fratele său Murray, dar și cu ajutorul unui sponsor. Ca un simplu detaliu, prima Asociație Mondială a Skiboarderilor a apărut în 1989, iar prima competiție a avut loc în Insula Kauai, Hawaii, pe râul Wailua.
Astăzi există competiții de wakeboard în toată lumea, inclusiv în apropierea Bucureștiului, pe Lacul Snagov. Însă până să ajungem la performanță, ar merge o încercare pentru adrenalină și bună dispoziție. Ca începător, echipamentul constă în purtarea unei veste de salvare, care este obligatorie indiferent de situație, placa de wakeboard și boots-ii aferenți acesteia. Un “avansat” va avea în dotare și un costum de neopren și propria saulă. Prețurile pentru wakeboarding pornesc de la 3.000 de lei și urcă până la 2.000 de euro pentru cea mai ușoară și fiabilă placă.
“Cursul de inițiere costă 150 de lei și durează 10 minute, iar distracția efectivă mai scoate din buzunarul pasionaților încă 100 lei pentru alte 10 minute. Există și variante de abonamente de 20 sau 30 ședințe, care scad costurile simțitor”, recunoaște Andrei Palaga de la High Sports.
România este afiliată la World Wakeboard Association (WWA), ceea ce înseamnă că orice pasionat de acest sport extrem poate participa la orice competiție mondială prin prezentarea carnetului de membru, în funcție de categoria la care se încadrează.
Conform WWA, România are obligația de a implementa regulile și standardele după care se desfășoară, organizează și jurizează concursurile în întreaga lume – reguli și standarde create și promovate de WWA. În România, primul concurs aprobat și jurizat de WWA este Junior’s Wake Fest – concursul anual al Academiei Ski-Nautic & Wakeboarding Junior.
Sursa foto: wakeboarder.com
Autor: Oana Vasiliu
Articole asemanatoare
» Ce este un cimitir naval
» Lacuri de vizitat cel putin o data in viata
» Lacul Vulturilor sau Lacul fara Fund !
» Traseu Ciucarul Mare !
» Pestera Veterani !
Comentarii
Nu sunt comentarii
Adauga Comentariu
« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat-
Regata Oyster, între exotic și exclusivist (foto) //
-
Cruiser, de la yachturi la pantaloni scurti //
-
SC Fisela Impex SRL //
-
Avantajul Pescarului //
-
Magazinul Pescarului Modern SRL //
-
Total Fishing Impex SRL //
-
Pescar-Hoinar //
-
S.C. CREATIVE VISION S.R.L. //
-
Banana Spreu Boote //
-
Scuter submersibil Sea Doo RS 1 //
-
Rafting Pe Valea Ariesului - Natura si Aventura
Rafting-ul este un sport dinamic care se desfasoara pe rauri cu apa repede,…
-
5 sporturi acvatice pentru a le practica toamna aceasta !
Odata cu sosirea toamnei nu avem de ales decat sa spunem la revedere zilelor…
-
Snowboard
Snowboard-ul poate fi practicat de toti cei care sunt amatori de senzatii…
-
Sporturi de iarna !
Mirajul iernii ne invaluie in fiecare an cu stelutele argintii coborate…