Stand up paddle, sportul nautic pe val din aceasta vara

Home « Sport « Inedit

Ai o doză de nebunie, însă n-ai suficient curaj să încerci sporturile nautice de vară?

 

Unul extrem de îndrăgit de mulţi iubitori de aventură pe mare este stand up paddle sau pe scurt "SUP", un sport nautic de top în care vâsleşti, stând în picioare pe o placă de surf.

Acest tip de sport nautic a câştigat tot mai mult teren în ultimii ani, datorită faptului că implică senzaţii extreme, putere de concentrare şi de meditare.

Cum a luat fiinţă stand up paddle?

Pe plaiurile hawaiiene, instructorii de surf stăteau în picioare pe plăcile lor dându-le indicaţii elevilor. Cu timpul, pentru un echilibru crescut, dar şi pentru o deplasare fără probleme, aceştia au adăugat ca accesoriu o pagaie cu tijă de o lungime crescută.

Iar primul surfer care a experimentat prima dată stand up paddle-ul a fost
Rick Thomas, veteran al războiului din Vietnam şi surfer împătimit, cunoscut pentru că a fost primul surfer modern care a introdus "Stand Up Paddle Board Surfing" pe continentul american.

În România, acest sport nautic i-a cucerit pe surferi încă de la prima "întâlnire". Graţie lui Tiberiu Balică, un împătimit al surfului şi stand up paddling-ului, care organizează tabere de iniţiere la SupAcademy Tenerife, această formă de surf este, în această vară, pe val.

Ce presupune stand up paddle-ul?

Mai exact, presupune fixarea pe centrul de greutate al plăcii, cu genunchii uşor flexaţi şi spatele drept, dar nu încordat. Ca să se poată înainta, trebuie ca cel care se află pe placă să simtă valul şi să bage vâsla adânc. Valul trebuie abordat frontal. Fără panică. Reuşeşte să-şi menţină echilibrul doar acel care avansează relaxat, stăpân pe sine.

 

Cu toate că pare, la prima vedere, o filosofie de viaţă aplicabilă şi adaptabilă, în realitate, acest sport este unul nautic bazat pe echilibru. “Sperăm să învăţăm cât mai mulţi oameni să-şi găsească echilibrul în afara şi în interiorul corpului”, declară adesea instructorii acestui gen de surf.

 

Tu te-ai lăsa purtat de valurile mării şi de un sport cum este stand up paddle?

 

 

Irina B.

sursa foto: imaginesurf.com

Publicat in: august 2013
Etichete pentru acest articol: sporturi nautice, stand up paddle, stand up paddling, surf
Inapoi la categoria «« Sport

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement