Reîntoarcerea campionilor: echipa de polo a României (video)

Home « Sport « Inedit

Echipa de polo pe apă a României s-a calificat la Olimpiadă după 16 ani de absență. Aflați în aceeași grupă cu marile favorite la titlul olimpic, căpitanul Cosmin Radu, alături de antrenorul Istvan Kovacs, au demonstrat că se poate, chiar dacă România nu a urcat pe podiumul Jocurilor Olimpice. Vom demonstra că băieții din echipa de polo pe apă sunt de aur la Campionatul Mondial din 2013 de la Barcelona. Până atunci, Nautica Magazine vă povește cum echipa națională de polo s-a reinventat!

„Mai întâi sub formă de amuzament (sau divertisment) al înotătorilor la încheierea antrenamentelor, sau a concursurilor, unde se trăgeau două porți în apă, imediat apărea o minge de piele, asemănătoare celei folosită de fotbaliști și echipele se constituiau pe loc“ este descrierea pe care Adrian Vasiliu o folosește pentru a prezenta jocul de polo pe plan național.

Abia în presa vremii din 1928 s-a găsit un articol despre un prim joc oficial, care a opus selecționatele orașelor Oradea și Cluj și care s-a încheiat nedecis: 3 - 3. Un an mai târziu, la Cluj, s-a desfășurat un prim meci între două echipe de club: Universitatea - M.S.E. Tg. Mureș 8 - 6.

București, Oradea, Cluj, Tg. Mureș și Timișoara au fost orașele în care au apărut primele echipe de polo, alcătuite în marea majoritate din înotători. Astăzi, tot aceste orașe sunt fruntașe la a da valori pentru acest sport.

Ca orice sport de performanță românesc, condițiile de practică sunt aproape imposibile, iar de motivația financiară nici nu poate fi vorba, indemnizația fiind de 750 RON. Din cele aproximativ zece bazine care există în toată țara, doar câteva sunt practicabile: Dinamo București (descoperit), Tîrgu-Mureş (descoperit şi acoperit iarna cu un balon), Izvorani (acoperit) și Oradea (acoperit și cel mai dotat, astfel încât echipa națională practică cel mai adesea aici).

Revenirea, datorată și antrenorului Istvan Kovacs

Istvan Kovacs, de origine maghiară, a fost privit cu suspiciune când a venit la cârma naţionalei de polo a României. Însă rezultatele sale au dat replica cârcotașilor: în 2009, la Mondialele de la Roma, echipa națională a terminat pe locul 7. Acelaşi rezultat l-a obţinut şi la Europenele de la Zagreb. Dar apoi a venit regresul, care a însemnat doar un loc 12 la Mondialul de la Shanghai, în anul dinaintea Jocurilor Olimpice. La Campionatele Europene din 2012, România a terminat în primele opt. Apoi la Edmonton, naţionala de polo a reuşit să obţină calificarea pentru Londra, revenind astfel la Jocurile Olimpice după o pauză de 16 ani.

 Pentru Jocurile Olimpice de la Londra, România s-a luptat cu legendara echipă națională a Ungariei, liderul pe mapamond al acestui sport. Confruntarea a fost dificilă în meciul din sferturile de finală de la Jocurile Olimpice, nu doar prin prisma diferenţei de valoare, cât şi a faptului că antrenorul României, Kovacs Istvan, lupta împotriva propriei naţii. "Astăzi sunt român", a spus tehnicianul, înaintea partidei cu campioana olimpică, Ungaria, care venea după un debut nefast, cu două înfrângeri.

Echipa de polo a României la Jocurile Olimpice

Naţionala de polo a României a debutat cu o victorie la Jocurile Olimpice de la Londra, chiar în faţa echipei gazdă, Marea Britanie, scor 13-4 (2-1, 4-0, 3-2, 4-1), echipă antrenată de compatriotul nostru Cristian Iordache.

Echipa națională de polo a României a pierdut al doilea meci de la Jocurile Olimpice din cadrul Grupei B, meci disputat în compania vicecampioanei de la Beijing, Statele Unite cu scorul de 8-10.

În meciul cu Ungaria, România a fost cea care a deschis "balul", prin Kadar Kalman, după 42 de secunde de joc, 1-0. În meciul cu România, Ungaria a bifat prima victorie la JO, chiar cu România, într-un meci spectaculos, în care s-au marcat 32 goluri, scor final 15-17.

Cea de-a treia înfrângere a României a venit din partea echipei din Muntenegru cu scorul de 12-8 (3-1, 2-1, 3-2, 4-4). Elevii antrenorului Istvan Kovacs nu au mai repetat evoluţiile foarte bune din meciurile cu SUA şi Ungaria, finalistele de la Beijing, şi, în ciuda faptului că au deschis scorul în faţa Muntenegrului, au încheiat primul sfert cu un deficit de două goluri.

Echipa naţională de polo pe apă a României a pierdut și ultimul meci de la Jocurile Olimpice, cel împotriva Serbiei. Campioana mondială Serbia a învins  cu scorul de 12-4 (3-0, 3-1, 4-0, 2-3), luni, în ultimul meci  din Grupa B.

Autor: Oana Vasiliu

Sursa foto: adevarul.ro

Publicat in: august 2012
Inapoi la categoria «« Sport

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement