Înotul sincron, baletul în apă (video)

Home « Sport « Inedit

Înotul sincron a apărut începutul secolului al XX-lea și imediat a fost catalogat drept balet în apă, datorită complexității mișcărilor înotătorilor. Prima competiţie de înot sincron s-a desfăşurat în 1891 la Berlin (Germania), dar abia în anul 1984, înotul sincron a devenit oficial un sport olimpic. Ce s-a întâmplat la Olimpiada de la Londra? Nautica Magazine vă povestește!

Pentru început, câteva detalii tehnice legate de acest balet acvatic. Înotul sincron este considerat o formă hibridă de înot, dans şi gimnastică. Înotătorii, care pot fi solo, duete, trio sau echipe, efectuează mişcări sincronizate în apă, pe un fond muzical. Înotul sincron este un sport care necesită abilităţi avansate în apă, dar și forţă, rezistenţă, flexibilitate, graţie, artă şi cel mai important, sincronizare perfectă.

Înotul sincron este unul dintre cele două sporturi ale Olimpiadei care nu permit bărbaților să participe în competiție, dar alte concursuri naţionale şi internaţionale permit şi concurenţii de sex masculin.

La probele sportive de înot sincron din cadrul Jocurilor Olimpice de vară din 2012 au participat 104 sportive, adică 24 de perechi, două medalii de aur fiind incluse în competiţie - pentru înot sincron individual şi în duet.

La această probă olimpică, au luat startul perechi din Argentina, Australia, Austria, Brazilia, Canada, Cehia,  China, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Egipt, Elveția, Franța, Grecia, Israel, Italia, Japonia, Kazahstan, Mexic, Regatul Unit, Spania, Statele Unite, Ucraina, Ungaria și marea favorită, Rusia, câștigătoarea probelor și la Olimpiada de la Beijing.

Google a celebrat acest sport pe 5 august, la prima competiție dedicată înotului sincron, cu un logo în care prima literă „O“ din cuvântul Google este înlocuită cu opt sportive care se rotesc, pe fondul unui bazin de înot.

Rusia, câștigătoare din nou la înot sincron

Cum era de așteptat, Rusia şi-a confirmat supremaţia la înot sincron şi a cucerit al patrulea titlu olimpic la rând în concursul pe echipe. Începând cu Olimpiada de la Sydney din 2000, sportivele rusoaice au câştigat de fiecare dată atât proba de dublu, cât şi cea pe echipe și au obţinut un punctaj de 98,930 din maximum de 100 la exerciţiul liber.

Medalia de argint a fost obţinută de echipa Chinei, o forţă emergentă în această disciplină, iar podiumul a fost completat de Spania, vicecampioana olimpică de la Beijing. Pentru prima oară din 1984, atunci când acest sport a fost introdus în programul olimpic, Japonia nu a obţinut nicio medalie, nici la dublu, nici la echipe, deși asiaticele erau printre favoritele acestui sport.

Autor: Oana Vasiliu

Sursa foto: gandul.info

Publicat in: august 2012
Inapoi la categoria «« Sport

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement