Hochei subacvatic

Home « Sport « Inedit

Bălăceală, distracție și sport solicitant, benefic pentru organism? Atunci e hochei subacvatic! Unul dintre cele mai ciudate, dar apreciate, sporturi din lume, care atrage prin stilul original al jocului sub apă, fără tub de aer! Da, hocheiul subacvatic se joacă prin scufundare liberă, fără vreun aparat de respirat sub apă. Și, culmea, jucătorii nu sunt amfibieni...

Este solicitant, are reguli bine definite și se joacă cu arbitru. Are toate elemetele unui sport în aer liber, numai că... totul se petrece sub apă. Lucru ce face mișcarea să fie mult mai dificilă. De ce ai nevoie pentru un asemenea sport nautic? Cu siguranță de rezistență fizică și plămâni antrenați pentru scufundări. Hocheiul subacvatic este practicat la nivel de Campionat Național, Campionat European, precum și la nivel de Campionat Mondial.

Cum se joacă...

Hocheiul subacvatic are loc într-o în piscină cu dimensiuni minime de 25 m x 12 m și cu o adâncime de la doi până la patru metri. Sportul presupune două echipe, care trebuie să manevreze pucul aflat pe fundul piscinei și să-l arunce în poarta adversă. O echipă este formată din 12 jucători: șase jucători, patru înlocuitori și două rezerve. La fiecare meci există doi arbitri în apă, iar alți doi sau trei stau pe marginea bazinului și cronometrează durata jocului (două reprize a câte 15 minute fiecare).

Deși ar fi fost plăcut, spectatorii nu stau sub apă. Ei pot urmări meciul din tribună, amenajată în jurul piscinei, cu ecrane imense montate de jur împrejur. Imaginile cu partida de joc provin de la camerele video subacvatice, montate în colțuri cheie ale piscinei.

De ce echipament ai nevoie?

Fundul piscinei este amenajat exact ca pentru hochei pe gheață. Există două porți de dimensiuni de 3 m x 1,8 m înălțime. O crosă din material ușor (lemn sau plastic) pentru a pluti atunci când este lăsată liberă și un puc din plumb, acoperit cu un strat protector. Pucul are dimensiunea de 80 mm x 30 mm și greutatea de 1,5 kg.

Jucătorii au nevoie de labe de înot, foarte lungi pentru fundași și mai scurte pentru înaintași. Fiecare jucător are pe față o mască și un tub de respirat, folosite pentru scufundarea în apnee și o cască, utilizată adesea la polo pe apă. Mănușile sunt scoperite cu straturi din latex pentru protecție.

Centre specializate, doar în străinătate

Deocamdată, în România nu există centre specializate în hochei subacvatic din pricina costurilor mari de amenajare. Însă, în țări precum Marea Britanie, Franța, Olanda, Serbia, Italia sau Turcia nu doar că sportul se practică intens, ci se desfășoară și Campionate Mondiale o dată la doi ani!

Dar, până vom ajunge și noi la nivelul lor, pasionații de astfel de sporturi inedite, care obișnuiesc să-și petreacă vacanța în străinătate, se pot bucura de competiții de hochei subacvatic și chiar pot practica sportul la nivel de amatori. Există centre specializate, care îți pot oferi atât lecții, cât și echipamente performante în mai toate țările mari ale lumii, dezvoltate turistic.

Autor: Gina Rotaru

Sursa foto: Hockeyisourgame.com

Publicat in: iulie 2012
Inapoi la categoria «« Sport

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement