Festivalul bărcilor Dragon (foto)

Home « Sport « Inedit

Festival Dragon Boat este o sărbătoare tradițională, care comemoreaza viața și moartea celebrul savant chinez Qu Yuan (Chu yuan) printr-o competiție nautică cu bărci personalizate. Festivalul are loc în ziua a cincea, din a cincea lună din calendarul chinezesc! Este momentul din an în care se mănâncă găluște de orez (zongzi), se bea vin realgar (xionghuangjiu) și se organizează curse maritime cu barci dragon. Pe lângă aceste activități, localnicii includ festivitatea de agățare a icoanei Zhong Kui, plimbări lungi, scrierea vrăjilor și poartă genți cu parfumuri medicinale.

Mulți ani la rând, festivalul era recunoscut ca fiind o vacanță culturală în China. Însă, în 2008, Festivalul Dragon Boat a fost recunoscut ca o sărbătoare publică tradițională și statutară în Republica Populară Chineză. De atunci, în fiecare an se organizează curse maritime de ambarcațiuni dragon, iar localnicii se bucură de turiști din lumea întreagă, curioși la desfășurarea evenimentelor și preparatele culinare tradiționale.

Cum se sărbătorește?

Conform tradiției, toate aceste activități și jocuri, erau și sunt considerate de bătrâni o modalitate eficientă de prevenire a bolilor și de alungarea răului, promovând bunăstarea și stilul de viață sănătos. Unii localnici poartă talismane pentru a se feri de spiritele rete, iar alții atârnă de ușa casei, sau în camerele locuințelor, o icoană cu imaginea protectorului mitic Zhong Kui. În Republica Chineză, festivalul este sărbătorit și ca „Ziua poeților”, în onoarea primului poet al Chinei: Qu Yuan. Cetățenii chinezi aruncă, în mod tradițional, frunze de bambus umplute cu orez fiert în apă, festivitate la care se mănâncă găluște tzungtzu și orez.

Barca dragon

Barca dragon este o barca cu vâsle, construită în mod tradițional din lemn de tec, în diferite modele și dimensiuni, care să ilustreze imaginea unui dragon. De obicei, modelele sunt pictate în nuanțe țipătoare și variază între 40 și 100 metri lungime. Partea din spate a ambarcațiunii are sculpturi care ilustrează solizi de pește, iar pupa este în formă de cap de dragon, cu gura deschisă! În funcție de lungime, ambarcațiunea dragon poate avea peste 80 de vâslași. Înainte de a începe cursa maritimă, are loc o ceremonie care să „aducă barca la viață” prin vopsirea ochilor dragonilor.

Simbolurile festivalului

Festivalul anunță curățarea regiunii de rele. Localnicii obișnuiesc să agațe obligeana pe ușa de la intrare (o plantă erbacee perenă, cu miros aromatic, originară din India), pun poze cu apărătorul Chung Kuei în case, beau un vin special din orez (Hsiung Huang) și poartă la ei plante medicinale parfumate pentru prevenirea răului și atragerea binelui. Un alt obicei practicat în Taiwan este „aducerea apei la prânz”, pe care oamenii o beau cu convingerea că aceasta va vindeca toate bolile. Este ziua în care se mănâncă Zi Zong (minge din orez lipicios, cu umplutură, învelită în frunze de porumb și făcută la aburi). Umpluturile pot fi făcute din ou, fasole, fructe, cartofi dulci, nuci, ciuperci, carne, sau o combinație a acestora. O delicatesă tradițională, pe care o găsești rar de-a lungul anului. Așadar, dacă poți, testează o vacanță în China de Zilele Festivalului și povestește-ne cum a fost!

Gina Rotaru

Foto: www.onthegotours.com / www.internchina.com

Publicat in: februarie 2013
Inapoi la categoria «« Sport

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement