Cursă subacvatică de scutere (video)

Home « Sport « Inedit

Competiție cu scuterele pe o pistă de curse subacvatice! Se întâmplă în Florida Keys, unde se organizează în fiecare an celebrul eveniment de curse subacvatice: Grand Prix Dive Scooter Race! Iar anul acesta, evenimentul a trezit interes, datorită locației și a unui model de scooter subacvatic nou, care și-a urcat proprietarul pe primul loc din clasamentul concursului. Este vorba despre modelul DPV Apollo, manevrat de scafandrul Rick Iossi.

Cei mai pricepuți scafandri s-au întrecut în viteză subacvatică, cu ajutorul unor vehicule cu propulsie, numite DPV, pe o pistă specială, trasată de organizatori în apele din Florida Keys. Este a al treilea an consecutiv când are loc competiția, iar pista de anul acesta a fost amenajată pe un traseu uimitor, de-a lungul unui recif artificial: legendarul vas Vandenberg.

Competiție acerbă, propulsoare pe măsură

Scafandri s-au întrecut în jurul unei structuri de 160 de metri lungime. O structură legendară, fiind cel de-al doilea mare vapor din lume scufundat intenționat: vasul Vandenberg, al cărui căpitan fusese Hoyt Sanford Vandenberg, compandantul general al Forțelor Aeriene în al Doilea Război Mondial. Concurenții s-au întrecut în jurul epavei cu ajutorul vehiculelor cu propulsie DPV, asemănătoare cu un mini submarin.

Participanții au concurat la mai multe categorii, pentru a atinge cele mai mari viteze. Iar marele câștigător de anul acesta a fost scafandrul Rick Iossi, din Boca Raton, Florida, care a introdus în competițe un propulsor nou DPV Apollo, reușind să înregistreze cea mai scor din Clasa A de viteză, cea mai mare din cadrul competiției. Aceeași clasă la care a fost numit câștigător și anul trecut. La Clasa B, primul loc l-a ocupat Lisa Mongy din Miami, cu un propulsor Pegasus, iar Pat Gaughan, din Fort Lauderdale, Florida, s-a poziționat pe primul loc din Clasa de Recreere, concurând cu un Torpedo 2500.

Epava Vandenberg

Vasul Vandenberg, o ambarcațiune destinată tranportului de trupe militare și rachete de urmărire nave, a fost scufundată în mod intenționat în 2009, la o adâncime de aproximativ 150 de metri în apă, la o distanță de aproape șapte mile de Key West. Partea de jos a ambarcațiunii este scufundată în nisip, însă nava este atât de masivă încât superstructura sa este la aproximativ 14 metri de suprafața apei.

Competiția Vandenberg Underwater Grand Prix 2012 a învins anvergura evenimentului de același calibru - Formula H2O-Underwater Racing Scooter, datorită apariției propulsorului DPV Apollo, a locației cu puternice influențe istorice și a demonstrațiilor subacvatice de manevrare a scuterelor. Priviți și voi!

Gina Rotaru

 

Publicat in: decembrie 2012
Etichete pentru acest articol: epave, scafandri, scuba diving, scufundari, sporturi subacvatice
Inapoi la categoria «« Sport

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement