Cu barca pe munte, în România

Home « Sport « Inedit

Fiind pas cu pas însoţiţi de ghizi bine pregătiţi, doritorii de aventură se pot considera în siguranţă atunci când escaladează o falie, fac mountain-biking pe un drum forestier sau se avântă într-o canoe pe un râu furios; turistul nu trebuie decât să-şi aducă curajul - echipamentul şi instruirea îi sunt asigurate.

Pentru cei care iubesc apa rece a râurilor repezi, Bucovina este, din nou, o alegere ideală când vine vorba de turismul extrem. O expediţie de o zi cu caiacul pe Bistriţa, la peste 800 m altitudine, nu poate avea termen de comparaţie. Apele înspumate ale râului ţin aventurierul într-o continuă încordare în lupta cu forţele descătuşate ale naturii.

Râuri din România pentru kaiacişti

Pe lângă Bistriţa, Crişul-Repede, Cerna şi Mureşul sunt alte râuri montane pe care se poate cu uşurinţă practica astfel de sporturi. Un râu cunoscut în rândurile kaiaciştilor pentru instabilitatea cotelor sale, şi deci pentru gradul înalt de dificultate în practicarea acestor sporturi, este Jiul. De altfel, foarte multe râuri din ţara noastră sunt o adevărată provocare pentru doritorii de adrenalină şi sunt recomandate doar sportivilor cu un nivel de experienţă ridicat. Sporturile extreme nautice se regăsesc în categoria „adventure tourism“, ca şi off-road-ul comercial. Foarte mulţi turişti români încep să caute din ce în ce mai mult acest gen de aventură, în special pe acelea în care îşi pot implica întreaga familie.

Pescuitul sportiv la copcă iarna

În timpul iernii, fanii pescuitului sportiv la copcă au la dispoziţie un lac special amenajat lângă locailtatea Vama Buzăului, în apropiere de Braşov. Traseul este uşor mai accesibil novicilor, în acest anotimp, faţă de cele din Apuseni care este adresat raliurilor extreme. Turiştii pot închiria „monştri“ 4x4 cu care să înfrunte nămeţii pentru a-şi satisface acest hobby, pescuitul, dar, de asemenea, au la dispoziţie ca obiectiv principal al zonei şi „Valea Zimbrilor“, una dintre cele câteva rezervaţii naturale importante de zimbri ţară. De asemenea, pe timp de toamnă, şi Valea Jiului este o zonă în care se organizează anual competiţii internaţionale de rafting. În acest context, rafting-ul chiar se poate simţi aici ca la el acasă.

Viscri, un sătuc săsesc, uitat de lume

Dacă tot ne aflăm în judeţul Braşov, putem să ne relaxăm câteva ore bune, după ce am prins peştele cel mare, mergând şi la Viscri, un sătuc săsesc, uitat de lume. Atmosfera de aici este una patriarhală, statică. Aici timpul a îngheţat totul în loc, iar casele viu-colorate şi proaspăt renovate dau impresia că saşii încă mai locuiesc aici, că udă florile din geam şi îşi duc vacile la păscut. Satul se află şi în apropierea unor păduri virgine, ceea ce face ca valoarea patrimonială a acestui loc să fie inestimabilă.

Localizat între Sighişoara, o altă cetate a saşilor, şi Braşov, Viscriul a crescut în valoare pe piaţa imobiliară odată cu cu prima vizită a prinţului Charles, o casă de patrimoniu ajungând până la 35-40.000 euro, deşi localnicii nu şi-ar vinde casele pentru nimic în lume, iar acest lucru este de înţeles. În comparaţie cu alte state europene, România vine cu astfel de pachete la preţuri mult mai accesibile pentru un englez sau francez, amator de senzaţii tari şi aer curat, decât ofertele turistice de acest gen din propria sa ţară.

Autor: Gabriel Ban

Foto: bcrclubantreprenori.ro

 

Publicat in: octombrie 2012
Etichete pentru acest articol: octombrie, pescuit sportiv, canoe, turism acvatic
Inapoi la categoria «« Sport

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement