100 de ani de pentatlon modern

Home « Sport « Inedit

„Cei mai buni atleți practică pentatlonul deoarece în corpurile lor puterea și viteza se combină într-o armonie frumoasă“ spunea filosoful grec Aristotel despre acest sport care se practică încă din antichitate. Începând cu secolul al XIX-lea, când Pierre de Coubertin a readus Jocurile Olimpice ca manifestare sportivă internațională, pentatlonul și-a găsit locul printre disciplinele sportive consacrate, cu probe de scrimă, înot, tir, alergare și călărie.

Printre pasionații de pentatlon circulă o legendă care explică alegerea celor cinci probe pentru această disciplină: povestea spune că un tânăr ofiţer francez de cavalerie a fost trimis să ducă un mesaj. Pentru a duce la capăt misiunea, el a trebuit să călărească, să se dueleze, să tragă cu arma, să înoate şi să alerge - acestea fiind şi cele cinci probe la care sunt supuşi atleţii în prezent.

În 1912, la Jocurile Olimpice de la Stockholm a apărut competiția denumită pentatlonul modern pentru bărbați. Aproape 100 de ani mai târziu, la Sydney, în anul 2000, s-a decis ca această competiție să fie deschisă și pentru femei. Astfel, la Jocurile Olimpice de la Londra din această vară au participat 36 de bărbați și 36 de femei.

Reguli ale pentatlonului

Concursul se desfăşoară într-o singură zi. Competiția începe cu scrima, la care atleţii trebuie să lupte cu fiecare din ceilalţi sportivi. Apoi urmează înotul pe o distanţă de 200 metri liber şi călăria (traseu cu 12 obstacole, calul se alege prin tragere la sorți).

După primele trei concursuri, scorul total al sportivilor este transformat într-un handicap de timp. Diferenţele determină timpii de plecare în proba combinată de alergare şi tir, în care atleţii trag la seturi de câte cinci ţinte la fiecare 1.000 de metri de alergat. Se aleargă o distanţă scurtă până la poligon, se trage cu arma în maxim 70 de secunde (fără penalizare la ratare, doar la depăşirea timpului), se aleargă 1.000 de metri, se trage iar de cinci ori la ţintă, aleargă o altă mie de metri, se trage pentru ultima oară la ţintă şi se porneşte în ultima mie de metri de alergare. Câştigătorul competiţiei este cel care trece linia de sosire primul.

La Jocurile Olimpice de la Londra, cel mai bun timp al competiției de pentatlon bărbați a fost scos de cehul David Svoboda. Sportivul de 27 de ani a încheiat cele cinci probe - scrimă, înot, echitaţie, tir şi alergare - cu un total de 5.928 de puncte, devenind astfel noul campion olimpic al disciplinei. Medalia de argint a fost obţinută de chinezul Zhongrong Cao (5.904 puncte), iar podiumul a fost completat de Adam Marosi din Ungaria (5.836 puncte).

La competiția dedicată femilor, Laura Asadauskaite din Lituania a cucerit ultima medalie de aur pusa la bătaie la Jocurile Olimpice de la Londra, după ce s-a impus în proba feminină de pentatlon modern, câștigând prima medalie din palmaresul ei. Asadauskaite a ocupat primul loc în clasamentul final, cu 5.408 puncte, fiind urmată de britanica Samantha Murray, 5.456 puncte, medaliată cu argint, şi de sportiva braziliană Yane Marques, 5.340 puncte, medaliată cu bronz.

România la pentatlonul modern

Dumitru Spârlea (1972, 1980), Marian Gheorghe (1992), Adrian Toader (1996) și Nicolae Papuc (2000) sunt sportivii care au reprezentat România la Jocurile Olimpice pentru secțiunea pentathlon modern.

Autor: Oana Vasiliu

Sursa foto: adevarul.ro

Publicat in: august 2012
Inapoi la categoria «« Sport

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement