Ivan Patzaichin, noutăți la Romaero 2013 (foto) – Interviu

Home « Producatori « Romania

O ținută casual, o atitudine admirabilă și ambarcațiuni handmade de îți fură privirea de la distanță. Ivan Patzaichin și-a prezentat întreaga „flotă” la Salon Nautic Internațional București, iar noi am fost printre turiștii care s-au înghesuit să le vadă îndeaproape...

L-am zărit pe legendarul campion olimpic la canoe stând zâmbitor lângă catamaranul din lemn, așezat chiar în fața zonei sale expoziționale. Zâmbitor, bine dispus și dornic să vorbească despre bărcile lui și proiectul cu DC Communication – „Mişcarea naţională şi internaţională de încurajare a ecoturismului cu barca cu vâsle”, ne-a invitat să fotografiem și să privim îndeaproape bărcile realizate manual.

Flota” lui Ivan Patzaichin - mândrie națională!

Toate sunt handmade”, spune Ivan Patzaichin atingând cu mândrie lemnul perfect finisat! „Avem un atelier în Tulcea și ne pregătim să lansăm o școală de ucenici! Vrem să îi învățăm pe tineri această meserie”, a continuat el, cu o pasiune care i se simțea nu doar din voce, ci și în privire. Ne-a invitat și pe noi la atelierul din Tulcea, unde toate bărcile sunt realizate manual. Și, i-am promis că ne vom duce. E și păcat să ratezi o astfel de invitație. Entuziasmați, ne-am plimbat cu Ivan Patzachin printre toate bărcile handmade expuse, pentru a le admira pe fiecare în parte: canotca Patzaikin Gold, Patzaikin Light, Patzaikin Adventure, canotca 10+1 şi lotca turistică! Toate erau perfect finisate... până la cele mai mici detalii. Impresionant ținând cont că toate sunt lucrate manual.

Mulți îmi spun că le este frică să se urce în aceste bărci. Le văd fragile, însă sunt foarte rezistente. Spre exemplu cea de acolo (canotca de 10 +1) poate transporta 11 oameni la categoria 100 kg plus. Am lansat-o la apă anul trecut”, ne-a mai spus el zâmbind. „Catamaranul este pentru familie. Uite, a fost numit și barca anului în România!” mai spune legendarul campion, mândru de superba ambarcațiune din lemn, care a atras privirile tuturor turiștilor. Imediat lângă catamaran stătea expusă și noua canotca... în stil venețian, i-am spune noi...

Vedeta anului „lotca turistică”

„Este o lotcă turistică”, spune el zâmbind, văzându-ne cum căscăm ochii la noua minunăție. „Ne-am gândit să promovăm turismul românesc și am realizat o lotcă. Aici au loc 6-7 persoane (pe spătarul băncii din lemn este sculptat cu finețe numele „Patzaichin – Lotcă turistică”), iar acolo stă „gondolierul”, spune el amuzat! Cu această lotcă românii și turiștii care pășesc pe tărâm românesc se vor putea plimba pe apele Deltei Dunării și, mai nou, pe Lacul Techirghiol. Este ambiția campionului nostru la canoe să îi aducă pe români cât mai aproape de natură și de ape. Se zbate și face tot ce-i stă în putință ca să dezvolte această zonă. Și, după părerea noastră, îi reușește!

Cu canotca pe Dâmbovița 2

Datorită lui, și anul acesta ne vom putea plimba cu canotca pe Dâmbovița! „În mai organizăm din nou evenimentul. Te așteptăm acolo!” spune el entuziasmat! Și, cu siguranță vom ajunge! Entuziasmul, pasiunea și încrederea lui ne-a convins! Ne-a convins atât de tare, încât nu ne venea să ne desprindem... Însă, am rămas cu amintirea unui campion mondial deschis, imaginea unor ambarcațiuni unicat și dorința de a naviga cu ele!

Gina Rotaru

 

 

Publicat in: martie 2013
Etichete pentru acest articol: Ivan Patzaichin, Ivan Patzaichin canotca, Lotca turistica
Inapoi la categoria «« Producatori

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement