Caviarul de Adrian, inclus in meniul bogatasilor lumii

Home « Producatori « Romania

De ceva vreme, în nordul ţării, s-a dezvoltat o bază genetică pentru sturioni, responsabili de producerea icrelor negre, "delicatesele regale" ale lumii.

Mai exact la marginea satului Adrian, din judeţul Satu Mare, se afl
ă ferma lui Ioan Ghere, un sătmărean cu inimă mare care a ştiut cum să îmbine perfect pasiunea sa pentru pescuit cu profitul.

Aşa a pus bazele unui “regat” pentru sturioni, care l-a costat 5,3 milioane de euro. Deşi este o sumă exorbitantă, lui Ioan nu i-a fost teamă că nu îşi va recupera o parte din banii investiţi, restul fiind primit din fonduri europene, ci a fost 100% convins că, datorită creşterii intensive a sturionilor, care vor ajunge în câţiva ani pe mesele restaurantelor de lux din Europa, cifra de afaceri va fi de ordinul milioanelor de euro.

 

Investiţia a fost realizată de societatea Piscicola SA, din fonduri europene, care a creat, în ferma lui Ioan, un sistem de creştere intensivă pentru câteva din cele mai valoroase specii de peşte. "Ferma deţinută de mine era constituită din 15 hectare de luciu de apă, dar a ajuns, în urma investiţiei, la o suprafaţă de 311 de hectare".
 

Tot prin sistemul de creştere intensivă, producţia va fi de 6- 8 tone/an, faţă de 1,5- 2 tone, cât e în mod obişnuit, ceea ce înseamnă mulţi bani! De exemplu, arabii (care deţin cele mai bune pieţe de desfacere) plătesc şi 5.000 de euro pentru 1 kilogram de caviar!!

Ferma se întinde cât vezi cu ochii, pe-o suprafaţă de 311 de hectare, are 16 bazine pentru creşterea sturionului, 18 bazine pentru creşterea somnului în hală şi 18 bazine acoperite pentru şalău şi somn. Pe lângă acestea, baza genetică mai dispune de 60 de hectare pentru crap şi amur, nouă bazine de creştere intensivă a crapului de nămol, şase bazine pentru iernat şi cinci bazine pentru creşterea puietului.

Pentru o sută de grame, preţul ajunge şi la 50 de euro, dar şi la 500 de euro, iar un kilogram din această delicatesă ajunge să coste de la 6000 de euro şi poate ajunge până la 15.000 euro. Preţul se justifică şi prin faptul că aceste specii de peşti, vechi de peste 200 de milioane de ani, au ajuns să fie ameninţate din cauza dispariţiei Revoluţiei industriale.

 

 

Irina B.

sursa foto: facebook.com

Publicat in: septembrie 2013
Etichete pentru acest articol: caviar, delicatese, icre negre, mancare de peste, sturion
Inapoi la categoria «« Producatori

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement