Meseria de marinar imbina utilul cu placutul

Home « Producatori « Ghid

Nimic nu te poartă şi nu te duce peste tot în lume precum meseria de marinar. Considerată de multă lume drept una dintre cele mai frumoase din lume, datorită oportunităţilor pe care le oferă, meseria de marinar a câştigat tot mai mulţi adepţi în ultimii ani.

Fie că sunt atraşi de câştigurile financiare, fie de cele personale, marinarii ajung să-şi iubească meseria mai presus de orice, ajungând chiar să declare că au şansa să se bucure de orice zi senină, de orice răsărit de soare, în timp ce restul lumii încă doarme. Ce-i drept, sentimentul că vezi răsăritul, în timp ce tot ce te înconjoară se află într-o perfectă linişte, este incomensurabil!

Dacă ar fi să fac un profil al marinarului, aş spune că acesta este o persoană hotărâtă, aventurieră, care nu se lasă intimidată nici de necunoscutul din depărtări, nici de cel din adâncuri, învăţată să iubească şi ploaia, şi temperaturile de peste 40 de grade Celsius.

Este adevărat că meseria de marinar nu este una uşoară (depărtarea de ţară, de familie şi prieteni, necunoscutul din adâncuri etc), însă tot privilegiat este marinarul, deoarece ajunge în locuri în care alţii nici nu gândesc şi în locuri despre care alţii nici nu ştiu că există. Mai pe larg, meseria de marinar înseamnă o continuă aventură şi o continuă descoperire a vieţii sub toate aspectele, dar şi o lecţie pe care viaţa o oferă celor care se încumetă să aibă mereu ca sfeşnic doar...apele mărilor sau ale oceanelor.

Mânaţi de dorinţa de a câştiga cât mai mulţi bani, marinarii ajung să se simtă legaţi de susurul apelor, de liniştea pe care le-o oferă orizontul, de priveliştea apusului, care este, de fiecare dată, alta sau de diversele culori ale mării, în funcţie de emisfera în care se află.

De pe puntea vaporului, în trecerea lor prin bazinele hidrografice ale lumii, nu de puţine ori au ocazia să vadă spectacolul unic oferit de sutele de balene australe care se împerechează sau care îşi îndrumă puii să păşească în marea aventură, care este viaţa.

 

Marinarii, oriunde privesc, nu văd betoane, zgârie-nori sau maşini, ci doar aripioare şi capete de balenă care ies de sub apă, jeturi puternice aruncate la câţiva metri, cozi care lovesc apa formând adevărate fântâni de stropi, cupluri de îndrăgostiţi care se mişcă în ritmurile unei muzici doar de ei ştiute, când pe o parte, când pe cealalta. Nu inspiră praf sau dioxid de carbon, ci îşi sfinţesc simţurile cu briza mării, cu stropii valurilor sau cu o baie direct în mare.

În periplul lor, balenele şi delfinii le devin cei mai buni prieteni, fiind cei cu care îşi dau bineţe în fiecare dimineaţă sau cu care se joacă, în amintirea familiilor lăsate acasă, iar leii de mare se transformă în nişte adevăraţi "sfătuitori" cu privire la prognozele meteo sau la pericolele din adâncuri.

Şi ne mai întrebăm de ce, încă de când suntem copii, ne dorim să ne facem marinari? Eu nu mai am nici cea mai mică îndoială!

 

 

 

Irina B.

sursa foto: goodfon.com

Publicat in: decembrie 2013
Etichete pentru acest articol: balene, lei de mare, marina, marinar, meseria de marinar, pescuit
Inapoi la categoria «« Producatori

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement