Icrele de Manciuria, o delicatesa benefica in sezonul rece

Home « Producatori « Ghid

Icrele de Manciuria sunt acele icre de culoare roşie-portocalie, obţinute de la specia somon, care se prelucrează după o tehnologie specială de sărare şi de măturare. Au bobul mare, asemănător cu bobul de mazăre, sunt comestibile şi gustoase, dar şi extrem de hrănitoare, având un aport ridicat de vitamina A, acid folic, potasiu şi fosfor.

Considerată o delicatesă de marele restaurante ale lumii, icrele de Manciuria au un conţinut mare de grăsime, benefică pentru organism (mai ales iarna), proteine şi acizi graşi polinesaturati É-3 (acizi regăsiţi doar la peştii de apă rece (ton, somon, scrumbie).

Spre deosebire de carnea de peşte, care are un conţinut mai ridicat de grăsimi, icrele sunt mai uşor de digerat, deoarece sunt sărace în ţesuturi conjunctive şi bogate în apă. În plus, icrele au capacitatea de a scădea colesterolul rău, datorită acizilor graşi É-3 (linolenic, eicosapentaenoic, docosahexaenoic). De asemenea, acizii graşi É-3 au un rol important în funcţia membranelor celulare şi în dezvoltarea creierului.

La bază, icrele sunt ovulele nefecundate ale peştilor, care se recoltează de obicei în ultima fază a maturaţiei fiziologice. În general, ele se împart în diferite categorii, în funcţie de numele speciei de peşte de la care provin. De exemplu, întâlnim icre de la peşti comuni de apă dulce (crap, caras, ştiucă); icre de la peşti oceanici (hering, macrou, cod); icre negre ( morun, nisetru); icre roşii sau icre de Manciuria (somon).

Pe lângă nume, icrele se mai diferenţiază prin greutatea lor specifică. Astfel, icrele pot fi demersale, caracterizate prin diametru mare, mai grele comparativ cu apa, ce se depun pe fundul bazinului (salmonide) şi pelagice sau flotante, în general mai mici, ce plutesc la nivelul straturilor superioare, fiind transparente pentru a nu fi identificate de duşmani (sanger).

Deoarece icrele de Manciuria au o calitatea superioară a proteinelor, şi proporţia de colagen este mult mai mică decât cea din proteinele cărnii animalelor (vită, porc), cca 5% faţă de 15-20%. Un consum regulat de icre de Manciuria ajută la reducerea riscului de boli cardiace, accidente vasculare cerebrale, depresii, afecţiuni neuropsihice, inflamatorii (poliartrită reumatoidă), astm, cancer. Iar în sezonul rece, ajută la îmbunătăţirea sistemului imunitar, păzindu-ne de răceli, viroze sau gripe.

 

În Europa, icrele de Manciuria sunt foarte căutate şi apreciate, datorită gustului bogat pe care îl dau preparatelor. La fel de apreciate sunt icrele de cod şi sardine vândute în ulei de măsline (Portugalia) sau cele provenite din cod şi merluciu. O delicatesă care se consumă de-a lungul coastei Spaniei sunt icrele de arici de mare, în timp ce suedezii se dau în vânt după icre de cod afumate (un topping popular pentru sandwich-uri) şi icre de păstrăv argintiu importate din America de Nord.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: culinar.bzi.ro

Publicat in: noiembrie 2013
Etichete pentru acest articol: apa dulce, icre, icre de Manciuria, peste, somon
Inapoi la categoria «« Producatori

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement