Kaiac canoe, un sport revolutionar inca de la debutul sau

Home « Producatori « Europa

Există o multitudine de sporturi cu care ne putem antrena spiritul aventurier ori de câte ori simţim nevoia să evadăm din tumultul oraşelor în care locuim. Fie că este vorba despre sporturi extreme, de iarnă sau nautice, senzaţia de adrenalină maximă este aceeaşi.

Sportul ne relaxează, dar ne şi creează o stare de bine continuă, cum rar ne este dat să simţim. Chiar dacă iarna ne bate la uşă, asta nu înseamnă că opţiunile de a practica un sport, în speţă nautic, se termină brusc. Ba dimpotrivă! Suntem înconjuraţi de ţări care dispun de climă caldă tot timpul anului, aşa că putem da o fugă să ne "bălăcim" după bunul plac.

În cazul în care optăm pentru un sport nautic solicitant, care să ne pună în mişcare toţi muşchii, kaiac canoe promite multă forţă, echilibru, ritm dinamic, rapiditate şi precizie în execuţie, îndemânare şi coordonare în mişcări.

Este considerat un sport recreaţional încă de la debutul său din secolul al XIX-lea, când a fost creat în mare parte de-un avocat pledant englez, John MacGregor. Acesta şi-a construit propriul caiac, după modelul eschimoş, şi a petrecut o mare parte din timp vâslind pe lacuri şi râuri din Europa.

Treptat, dar sigur, acest spor nautic şi-a câştigat popularitatea în toată Europa şi în America de Nord, atrăgând tot mai mulţi participanţi şi fani.

Kaiac canoe provine de la alăturarea a două cuvinte ("kaiac" şi "canoe"), primul (kaiac) fiind o ambarcaţiune sportivă cu unul sau mai multe posturi de vâslit, ascuţită la ambele capete, cu suprafaţă de alunecare netedă sau în clinuri şi condusă cu un tip de vâsle nefixate numite padele, din poziţia aşezat, în timp ce canoe este o ambarcaţiune sportivă fără cârmă, cu unul sau mai multe posturi de vâslit, construită simetric, cu proră şi pupă ascuţită şi înălţată, care este condusă cu un tip de vâsle nefixate numite pagaie, din poziţia în genunchi.

Pentru practicarea acestui sport, ne trebuie un caiac adecvat, suficient de rezistent la impact şi la uzul intensiv. Astfel de modele sunt produse de noul lider mondial pe piaţa caiacelor, BIC Sport, din Franţa, care combină produse din polietilenă de înaltă densitate prin termoformare, un procedeu care are ca rezultat produse mai uşoare şi mai rezistente decât cele turnate prin centrifugare în matriţă.

Toate caiacele BIC Sport au un design aparte, fiind dotate cu paduri de cauciuc pe scaune şi cu suport pentru picioare pentru mai mult confort în timpul padelării. Iar pentru siguranţă, caiacele sunt prevăzute cu linie de supravieţuire.

Dacă dispunem de un spaţiu redus de depozitare şi nu vrem să ne complicăm cu transportul unui caiac pe portbagajul maşinii, există caiacele demontabile modulare, rezistente datorită materialului din care sunt fabricate.

Pentru o plimbare relaxantă pe un lac sau pe un curs de apă curgătoare, firma franceză confecţionează şi caiace de agrement cu un cockpit mai mare pentru intrare/ ieşire uşoară în/din caiac şi cu o lăţime mai mare, oferindu-ne mai multă stabilitate primară. Acestea au în dotare scaune pentru mai mult confort şi suport de spate ajustabil.

Renumită pentru confecţionarea de caiace este şi Tahe Kayaks, unul dintre cei mai mari producători de caiace din Europa de Nord. Caiacele lor sunt din fibră de sticlă, carbon / kevlar, semicarbon şi polietilenă.

Caiacul Multisport este genul de caiac creat special pentru cei care se antrenează pentru competiţii profesionale sau semi-profesionale. Caiacul Greenland se adresează caiaciştilor experimentaţi care vor să descopere stilul tradiţional de kayaking fără a fi nevoiţi să-şi construiască propria ambarcaţiune, iar caiacul Baidarka are ca trăsătură distinctivă prova bifurcată care joacă un rol esenţial în tăierea fină a valurilor.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: telegraph.co.uk

Publicat in: noiembrie 2013
Etichete pentru acest articol: canoe, kaiac, kaiac canoe, sport nautic, vasla
Inapoi la categoria «« Producatori

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement