Jeanneau, atunci când pasiunea întâlneste profesionalismul

Home « Producatori « Europa

Celebra marcă de ambarcațiuni de origine franceză a fost creată în urma unei întâmplări: în 1957, Henri Jeanneau a văzut prin fereastra biroului său o barcă care trecea pe apă. Atunci a fost momentul în care a decis să participe la cursa Parisului pe apă, o competiție de 6 ore, pe care a și câștigat-o. După 55 de ani de la această întâmplare, brandul este cunoscut în toată lumea de posesorii și iubitorii de ambarcațiuni. Cum a crescut ? Echipa Nautica a investigat  pentru dumneavoastră!

Biografia lui Henri Jeanneau menționează în repetate rânduri că acesta era pasionat de viteză, avioanele și automobilele fiind printre preferatele sale. Momentul în care a văzut ambarcațiunea pe apă l-a făcut să își lărgească orizonturile pasiunii sale. Astfel, prima barcă din fibră de sticlă marca Jeanneau și-a făcut debutul în 1961, sub denumirea de Calanque. Deși tehnologia utilizării fibrei de sticlă la construcția de ambarcațiuni era extrem de nouă pe piață, un an mai târziu, în 1962, Henri a reușit să producă toate bărcile sale integral din fibră de sticlă. Acestea fiind spuse, Henri Jeanneau, vizionarul, și-a făcut marea intrare în lumea producătorilor de ambarcațiuni.

De la construcția de bărci la competiții nautice

Primele bărci cu vele marca Jeanneau au fost lansate la apă în 1964, iar în același an, Eric Tabarly, căpitanul lui Pen Duick II, a câștigat competiția transatlantică împotriva englezilor. Pentru prima dată în istoricul competiției transatlantice, o echipă franceză a câștigat locul I, depășind englezii. Și nu cu orice ambarcațiune, ci cu una marca Jeanneau.

O dată ce au câștigat un asemenea eveniment de amploare mondială, afacerea Jeanneau s-a extins și în zona ambarcațiunilor pentru competiții. În 1980, sponsorizați de Graveleau și cu cârma în mâinile lui Michel Rousse, Jeanneau a participat la Formula I In-Shore. Ce s-a întâmplat la această competiție ? Două recorduri mondiale au fost doborâte de echipa Graveleau/Jeanneau: recordul mondial la viteză pe apă cu un motor outboard standard (170.21 km/h) și recordul modial pentru rezistență pe apă 24 de ore.  Dacă până acum mai aveați vreun dubiu, acum știți cu siguranță că ambarcațiunile Jeanneau se adresează numai învingătorilor.

Care este însă cheia succesului afacerii Jeanneau? „Investigatorii” Nautica consideră că energia și pasiunea. Astfel, în șantierul naval din Vendee, capitalismul are față umană. Probabil aceste este motivul pentru care astăzi, după 55 de ani de la înființare, este unul dintre liderii pieței de ambarcațiuni la nivel mondial. 

Autor: Oana Vasiliu

Publicat in: mai 2012
Inapoi la categoria «« Producatori

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement