Trusa pescarului de nota 10: cârligul

Home « Pescuit « Unelte

Considerat o activitate recreativă pentru majoritatea pasionaților, pescuitul necesită, însă, o investiție continuă în unelte de pescuit și momeală. Costurile acestui sport cresc odată ce pasiunea devine mai mult decât un simplu hobby, iar trusa pescarului ia tot mai mare amploare. Noi dăm startul cu lecția despre cârlig!

Surse neoficiale susțin că în lume există aproximativ 38 milioane de pescari comercianți și de subzistență, iar numărul celor care au ca pasiune pescuitul depășește un miliard. Echipa Nautica va trece în revistă, număr de număr, o parte din ceea ce ar trebui să aibă un pescar atunci când pornește în căutarea “monștrilor” din apele naționale și nu numai. Picanteriile și poveștile pescărești sunt incluse, iar pescarii care au stat de vorbă cu noi nu se dezmint.

De la ei am aflat că, pentru cine pleacă la vânătoare de caras, știuci, bibani și mai puțin rechini este bine de știut că pentru început au nevoie de un carlig. Acesta poate fi fabricat din variate materiale, de la fierul obișnuit până la aur (n.red. cârligele trofeu sau de colecție). Experții în pescuit spun însă că, întotdeauna, cârligul rezultat nu trebuie să fie casant, dar nici prea maleabil, pentru a nu putea fi îndoit de către pește.

Principalele elemente ale unui cârlig sunt paleta sau ochetul, tija, curbura, vârful și spinul. Paleta este elementul care nu permite nodului făcut pe tija cârligului să se desprindă de aceasta. Există noduri care se pretează mai bine pentru cârlige cu paletă, altele pentru cârlige cu ochet (în special cele pentru legarea muștelor artificiale).

Pescarii amatori sunt de părere că în general, la pescuitul cu momeli vii care se inșiră pe cârlig (râme), tija este mai lungă pentru a permite inșirarea momelii, iar la pescuitul cu momeli artificiale (paste), tija este mai scurtă (cârlige numite 'italiene'), pentru a ține mai bine momeala. Tot pentru pescuitul cu momeli vii, pescarii recomandă ca tija să aibă 1-2 spini îndreptați în sus, pentru a ține bine momeala. În același timp, vârful cârligului poate fi drept, îndreptat spre tija cârligului (numit și "cioc de papagal" sau "italian"), sau spre exterior.

Spinul are rolul de a reține peștele odată înțepat. Nu trebuie să fie nici prea ridicat, caz în care ar opune rezistență la înțepare, nici prea apropiat de cârlig, caz în care nu și-ar putea îndeplini funcția de reținere a peștelui. Pentru pescuitul de tip 'catch and release' se folosesc cârlige fără spin, care nu rănesc peștele.

Sursa foto: deviantart.com

Publicat in: martie 2012
Etichete pentru acest articol: carlig, pescar, unelte
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement