Nu vă zgârciţi la pescuit: profesioniştii ştiu de ce

Home « Pescuit « Unelte

Mincioagele mici şi ieftine nu îşi au locul în trusa unui pescar care caută să prindă un peşte mare. Dacă vobim de juvelnic, acesta merită să fie impermeabil cu uscare rapidă şi sistem de fixare reglabil. Cel puţin aşa credeam noi. Ce am aflat împărtăşim însă cu voi!

Precis aţi pescuit măcar odată sau, dacă nu, măcar v-aţi însoţit prietenii pe baltă. Poate chiar aţi şi zâmbit atunci când pescarii au scos din trusa lor... minciogul. V-aţi lămurit imediat că este o altă unealtă ajutătoare pescarilor care o folosesc pentru a scoate peştii mai mari din apă. La o scurtă descriere, echipa Nautica Magazine vă poate spune că minciogul se compune dintr-o coadă (maner), care poate fi şi telescopică, şi o plasă. La cele mai multe mincioguri, cadrul care susţine plasa este pliabil, pentru a fi mai uşor de transportat.

Cine nu ştie află acum că minciogul se aşează într-un loc cu apă ceva mai adâncă şi nu se mişcă decât atunci când a fost adus peştele deasupra lui, iar cu o mişcare rapidă trebuie ridicat. O altă regulă care circulă este aceea că peştele trebuie să intre în minciog de la coadă, fiind ţinut cu botul deasupra apei. În mod normal coada minciogului are un metru, dar pentru pescuitul în râurile de munte, practicat din apă cu cizme izolante, coada minciogului nu depăşeşte 10-20 cm. La polul opus se situează minciogul pentru pescuitul cu undiţa rubesiana (9-14 metri), care are de cele mai multe ori o lungime a cozii chiar de până la patru metri.

Dacă vorbim de juvelnic ştim cu siguranţă că acesta nu este doar o simplă componentă a trusei pescarului. Juvelnicul este indispensabil unui pescar atunci când acesta vrea să se întoarcă acasă cu peşti mari şi bineînţeles... proaspeţi. La ultima noastră incursiune prin Delta Dunării am aflat că juvelnicul poate fi făcut din sârmă, nylon şi chiar aţă pescărească. La fel ca noi, poate vă întrebaţi şi de ce pescarii de aici aleg să îl confecţioneze din sârmă rigidă. Răspunsul lor la întrebarea noastră a fost unul simplu şi demn de luat în seamă: “dacă vrem să găsim peştele păstrat în juvelnic peste noapte şi nu plecat prin gaura făcută de vreun şobolan de apă trebuie făcut din sârmă”.

Pescarii cu ştaif şi încrezători în forţele proprii sfătuiesc folosirea unor juvelnice de chiar 4 metri lungime, cu ochiuri mici, ecologice, care sunt realizate din structuri sintetice care se spală şi se usucă uşor şi care nu permit frecarea şi îndepărtarea mucusului de pe corpul peştelui, precum nici agăţarea cosorului peştilor. Recunoaştem însă că pescuitul în vecinătatea malului la peşte mic şi nu numai, nu favorizează folosirea unui juvelnic lung şi ar fi bine să avem şi o variantă mai scurtă.

Am tras cu urechea şi am mai aflat că este importantă chiar şi culoarea juvelnicului. Chiar dacă părerile sunt împărţite, specialiştii poartă şi acum discuţii pe forumuri despre faptul că în anumite sitiuaţii aşezarea în apă a juvelnicului poate funcţiona ca o adevărată sperietoare pentru peşte. În aceste condiţii şi recomandarea Nautica Magazine este să vă feriţi de culorile stridente. Alegeţi un juvelnic negru, sau unul verde închis. Nici unul transparent sau fumuriu nu sunt de ocolit, fiind culori prietenoase, atât pescarului cât şi peştelui.

Ar mai fi multe de spus despre minciog şi juvelnic, două instrumente de neînlocuit în trusa pescarului, dar noi cam atât vă povestim astăzi. Ne pregătim, însă, pentru viitor să vă prezentăm şi alte instrumente, care nu trebuiesc uitate acasă atunci când sunteţi pe baltă.

Publicat in: mai 2012
Etichete pentru acest articol: juvelnic, mai, minciog, pescuit
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement