Echipament de pescuit pentru caras

Home « Pescuit « Unelte

A început sezonul de reproducere la caras, iar pescarii își freacă mâinile de fericire! În această perioadă a anului, când temperatura apei atinge între 8-10 grade, carașii de mari dimensiuni se agață mai ușor în cârlige! Și când spunem „de mari dimensiuni” ne referim la exemplare de 10-15 cm, cu o greutate de poate ajunge la 1,5. Cum să nu fi tentat să ieși la o mică „sesiune” de pescuit pe lacurile din apropiere? Fie că ești din București, Delta Dunării sau la munte, carasul este una dintre cele mai generoase capturi din această perioadă. Se prinde ușor cu momeli simple, precum râme, moluște și, de ce nu, celebra mămăligă de pe vremea bunicului...

În această perioadă, cei mai mulți pot fi întâlniți în ape mâloase, foarte sărace în oxigen, în care puțini pești ar supraviețui. Spre deosebire de alte specii, carasul poate rezista la suprafața apei mai multe ore după ce a fost prins, mai ales dacă solzii îi sunt înveliți într-o cârpă umedă, pentru a nu i se usca. El se hrănește cu larve, crustacee, moluște, verdeață sau icre, iar depunerea icrelor se realizează până la finele verii. O perioadă în care pescuitul de caras este fructuos, fiind practicate de marea majoritate a pescarilor, fie ei începători sua experimentați! Pentru a pescui caras aveți nevoie de un echipament adecvat, pe care vi-l prezentăm în cele ce urmează:

Echipament pentru pescuit caras:

Indiferent de balta sau lacul ales, pescuitul de caras de poate fi realizate cu varga și pluta, lanseta de mach, cu plumbul la fund. Pentru neștiutori, lanseta de match este bățul cu care se pescuiește în stilul sheffield (pescuit la distanță cu wagger-ul în Anglia). Un băț care se construiește din îmbinări de bețe de diferite lungimi, pe care se regăsesc o mulțime de inele (aproximativ 20).

Pescuitul la vargă

Dacă optați pentru pescuitul la vargă, puteți alege dintr-o serie lungă de dimensiuni, de plute plumb și multe alte îmbinări necesare pentru o sesiune de pescuit pe baltă la caras. Pentru o zi eficcientă de pescuit la caras, noi am optat pentru o vargă de o lungime aproximativă de 6 metri, extrem de ușoară, care să te ajute să simți fiecare mișcare sau tragere a peștelui. Linia principală am ales-o de aproximativ 0,15 mm, cu forfac de 0,12 mm. Puteți opta pentru linii mult mai fine, însă nu este neapărat o cerință sau o necesitate, ci o plăcere, am putea spune.

Plutele le-am luat în varianta lunguiață, beneficiind de o portantă de aprogimativ două grame. Nici prea grele, nici foarte ușoare. Cât despte grosime, puteți utiliza și unele mai plinuțe, însă aveți grijă cât de plinuțe. Nu de alta, dar să nu se ducă prea mult în apă. Plumbul este important, așa că am căscat bine ochii și am ales varianta din bucățele de foliță (trei), iar cârligele au fost între numerele 10-14. De preferabil, optați pentru numere cât mai mici, din material cât mai subțire pentru ca momeala să intre cu ușurință și să fie bine poziționată. Fir întins!

Gina Rotaru

Foto: www.forestlakecarpfishing.com 

Publicat in: aprilie 2013
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement