Vânătoarea subacvatică, în stil tradițional (video)

Home « Pescuit « Tehnici

Dacă v-ați plictisit de pescuitul tradițional, a venit vremea să începeți... vânătoarea subacvatică! Nu este o tehnică nouă, ci o practică din antichitate, când pescuitul solicita efort fizic! Considerată o activitate sportivă, vânătoarea subacvatică necesită antrenament de scufundare și mușchi bine antrenați pentru mișcări bruște și ferme în apă! Vânătoarea subacvatică constă în prinderea peștilor sub apă, cu ajutorul unei arbalete sau a unui harpon!

Deși nu este o tehnică foarte cunoscută, vânătoarea subacvatică se practică adesea și în România, încă din neolitic. S-au găsit dovezi în acest sens: harpoane din corn de cerb, care aveau două sau trei rânduri de dinți, pentru capturarea peștilor de mari dimensiuni precum dorada. De-a lungul timpului, vânătoarea subacvatică a trebuit să se supună unor reglementări de pescuit (generale și specifice), pentru a diminua riscurile. Astfel, în unele colțuri ale lumii, acest tip de pescuit nu poate fi practicat cu niciun tip de aparat de respirat sub apă, nu poate fi practicat pe timpul nopții, în rezervații marine și nici în apropierea zonelor cu pescari!

De la harpoane la săgeți cu propulsie

În zilele noastre, vânătoarea subacvatică este acceptată doar prin scufundare liberă, prin menținerea respirației, ca în antichitate, sau cu echipament de snorkeling. Astfel, putem spune că este nu doar o tehnică solicitantă, ci și un sport care necesită antrenament. În antichitate, practicanții foloseau doar harpoane pentru prinderea peștelui. Odată cu avansarea tehnologiei și dezvoltarea scufundării libere, uneltele pentru vânătoarea subacvatică s-au diversificat. Astfel, la ora actuală, practicanții beneficiază arbalete sau puști cu săgeți, care funcționează pe bază de propulsie.

Prima unealtă mai complexă a apărut în 1937, pe Coasta de Azur. Alex Kramarenko a prezentat în Nisa o pușcă pentru vănătoare subacvatică, dotată cu un resort fixat pe fundul țevii, acționat prin compresie. Un an mai târziu, Maxim Forjot a inventat o pușcă dotată cu un resort care funcționa prin extensie, iar la câteva luni a apărut modelul de pușcă cu săgeți, propulsate de două sau trei praștii din cauciuc, poreclite sandouri. Inventatorul: George Beuchat.

Această tehnică de pescuit s-a dezvoltat în România în 1956, când s-au format cercuri de scufundători, vânători și pescari. Așa a apărut arbaletele: o țeavă din care se lansa harponul, pentru prinderea peștelui. Tehnica a început să fie tot mai des utilizată în lacuri de munte, în Delta Dunării și pe litoralul românesc. Zone în care pot fi capturați specii de pești precum păstrăv, lipan, lostriță, crap, somn, știucă, șalău, biban, guvide, calcan și laban.

Gina Rotaru

Foto: wodumedia.com

Publicat in: iunie 2013
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement