Recoltarea și conservarea icrelor (foto)

Home « Pescuit « Tehnici

Fiecare pescar are propria tehnică de recoltare a icrelor de pește. Însă când vine vorba despre rețeta de conservare, doar una este eficientă și la îndemână! Așadar, astăzi am opotat pentru un mic „instructaj” referitor la cum se racoltează icrele dintr-un pește și cum anume trebuie să le conservăm pentru a ajunge cu ele proaspete și întregi la destinație. Iată care este tehnica noastră, a pescarilor care iubesc icrele atât pentru momeli cât și pentru savoarea loc în preparatele culinare...

Toamna este sezonul ideal pentru recoltarea icrelor întrucât mulți pești au ajuns la maturitate, iar icrele se află la maturare. Și, vorba aceea, cu cât sunt mai mature, cu atât sunt mai mari, mai arătoase și mai gustoase în preparatele culinare. Noi am optat astăzi pentru recoltarea icrelor de somon, direct pe baltă, pentru ca acestea să își păstreze savoarea naturală pe o perioadă de timp cât mai îndelungată. Iată ce lucruri trebuie să luați în considerare pentru recoltrea corectă a icrelor, direct de pe baltă:

Cuțitul și mănușile – nu trebuie să lipsească din bagajul pescarului. Modelul cuțitului trebuie să fie unul flexibil, cu lama foarte ascuțită, pentru ca peștele să poată fi secționat cu ușurință. Cât despre mănuși, este de preferat să optați pentru unele din latex sau nitril pentru a avea ușurință de mișcare și de a preveni pătrunderea mirosului în piele.

Apă proaspătă – odată tăiat peștele, trebuie să înlăturați imediat sângele pentru ca icrele să nu prindă miros, mai ales că temperaturile sunt mari în această perioadă. Clătiți bine masa (tocătorul) pe care ați secționat peștele, dar și înăuntrul peștelui, fără a scoate icrele din interior. După ce vă asigurați că nu mai este sânge, începeți scoaterea icrelor.

Venele de sânge – după scoaterea icrelor, trebuie îndepărtate și venele de sânge care se regăsesc pe acestea. Aici vă trebuie o forfecă sau un cuțit cu lama subțire, pentru a nu sparge icrele. De asemenea, aveți nevoie și de o linguriță pentru a strânge icrele în ghemuri mici (dacă vreți să le folosiți ulterior ca momeală).

Ladă frigorifică cu gheață – în unele locuri, apa râului nu este suficient de rece, iar icrele s-ar putea strica dacă stau o zi întreagă. Astfel, optați pentru o ladă frigorifică cu ghează, în care să depozitați icrele, după ce le-ați pus în pungi ermetice.

Depozitarea – dacă veți folsi icrele pentru preparate culinare trebuie să le sărați și să le introduceți la concelator pentru câteva zile, dacă prepararea nu se face pe loc. Astfel, icrele nu își vor schimba culoarea și nici gustul. Dacă, însă, optați să le folosiți pentru momeală, pescarii folosesc adesea praf de borax, pe care îl aplică într-un strat foarte subțire peste icre, apoi le introduc la concelator. În acest mod, se formează un „ciorchine” bine îmbinat, care poate fi utilizat cu ușurință ca momeală întrucât de agață leger în cârlig.

Dacă icrele își schimbă culoarea, devenind mai închise, înseamnă că s-au deshidratat și nu mai sunt bune pentru niciun tip de preparat, fie el culinar sau momeală. De obicei, în aceste cazuri, încep să prindă și un miros puternic, ceea ce înseamnă că sunt stricate și trebuie aruncate.

Gina Rotaru

Foto: www.steelheaduniversity.com

Publicat in: iunie 2013
Inapoi la categoria «« Pescuit

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement