Pescuitul pe Dunare

Home « Pescuit « Tehnici

 
  Pe  Dunãre si bratele sale, pescuitul se desfãsoarã în tot cursul anului cu exceptia perioadelor de prohibitie (30 de zile pe zona de granitã si 60 de zile în celelalte zone) si cu intensificãri sezoniere în anumite zone  pentru capturarea speciilor marine migratoare. În aceastã activitate se folosesc unelte si metode traditionale practicându-se atât formele de pescuit activ cu setci în derivã sau pasive cu setci fixe, pripoane, taliene, vintire, etc.. În zona costierã si marinã, se desfãsoarã un pescuit pasiv cu taliene gigant si semigigant, pe toatã coasta marinã aferentã Rezervatiei. Nici crapul nu va mai putea fi vândut la cherhanale sau pescuit în perioada 2015-2018.
La pescuitul stiucii cu lingura, voblerul sau twisterul, (momeala artificiala fiind prevazuta cu carlig triplu, cu vartej, iar uneori carligul, la randul lui, fiind dotat si cu imitatii de musca artificiala) se foloseste varga scurta, nu mai lunga de 2 m, flexibila, insa, foarte important cu varful tare. Pescuitul stiucii iarna, necesita experienta aparte nu numai in ceea ce priveste tehnica, ci si metoda prin care se taie copca în gheata.
În apele curgãtoare si stãtãtoare salmonicole din zona montanã, pescuitul va fi permis cu singurã, cu unditã sau cu lansetã cu  maximum douã cârlige, iar pescuitul salmonidelor în apele de munte este permis numai cu momeli artificiale. 
În Complexul Razim-Sinoe si lacurile litorale se instituie mãsuri de prohibiþie pentru pescuitul în scop comercial si recreativ/sportiv al oricãror specii de pesti si alte vietuitoare acvatice, pe duratã de 60 de zile, în perioada 11 aprilie- 9 iunie inclusiv. Pescuitul delfinilor, tot timpul anului, mentinându-se obligativitatea raportãrii capturilor accidentale de delfini inclusiv din ZEE (zona economicã exclusivã). Iar, în sezonul de pescuit la scrumbie capturile accidentale de ciprinide asiatice (sânger, novac, cosaº) se pot retine în vederea valorificãrii. Este pozitionat în apropierea multor locuri fierbinti de pescuit din Delta Dunãrii.
Pescuitul industrial si braconajul  a redus considerabil numãrul speciilor de pesti, de varietate remarcabilã, însã din ce în ce mai sufocati de prezenta omului si rãtãciti în cãutarea ecosistemului pe care odinioarã îl considerau mediul lor de viatã. Pãdurile din Delta Dunãrii, formate aproape exclusiv din zãvoaie de plop alb ?i salcie albã, au fost în mare parte defri?ate,in  perioada 1962-1967, pentru utilizarea terenurilor în agriculturã.
 
Foto: pescuitpursisimplu

 

Publicat in: iulie 2015
Etichete pentru acest articol: unde pescuim, ce pescuim
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement