Pescuitul cu mâna: specii și metode

Home « Pescuit « Tehnici

Pescuitul nu înseamnă doar „pânda” pe baltă cu undița în mână! El a devenit o activitate pentru fiecare, în funcție de personalitate și dorința de mișcare! În timp ce marea majoritate a pescarilor amatori iau sportul ca pe o relaxare, optând pentru tehnici de pescuit la undițe sau lansete, alții aleg adrenalina! Și când spunem adrenalină ne referim la tehnici de pescuit care necesită efort fizic! Iar astăzi ne-am oprit la o tehnică de pescuit folosită din străbuni: pescuitul cu mâna!

Este o tehnică de pescuit care se practică, chiar și la ora actuală, în aproape toate zonele ale lumii! Motivul: se pescuiește cu ajutorul unui echipament minim, iar captura poate fi destul de generoasă, în funcție de locația aleasă! Specia prinsă des folosind tehnica pescuitului cu mâna este somnul. Chiar dacă este alunecos, pescarii cu experiență folosesc pentru prinderea lui o frânghie cu ace pentru a-l înfășca în momentul în care atacă! De asemenea, această tehnică folosește la pescuitul fructelor de mare precum midii, scoici, melci, arici de mare, sepii, creveți, crabi și multe altele.

Noodling sau pescuit fără undiță

Tehnica de pescuit cu mâna nu este deloc ușoară! Peștii sunt alunecoși, iar unii dintre ei chiar agresivi, motiv pentru care pescarii cu experiență de „laudă” cu cicatrici destul de urâte pe mâni! Asta pentru că tehnica în sine este destul de riscantă. Pentru început, pescarul trebuie să găsească ascunzătoarea/cuibul somnului sau a speciei de pește căutate. În mod normal, se scufundă în apă și așteapă ca peștele să atace! În acel moment, pescarul trebuie să aibă viteză de reacție pentru a nu fi mușcat de pește și să-l prindă un ajutorul unei sfori cu cârlige.

Această tehnică necesită experiență sau asistență. Dacă, însă, o practici de plăcere, nu neapărat cu scopul de a prinde pește, poți pleca acasă cu mâinile goale, însă cu o zi distractivă de bălăceală. Pe lângă somn, tehnica de pescuitc u mâna se poate aplica și la păstrăv. În Insulele Britanice peștele a devenit cunoscut sub numele de „peștele gâdilitor” datorită acestei tehnici, arta fiind menționată de mai multe ori chiar și în piesele lui Shakespeare.

Pescuit de... perle

Tehnica de pescuit cu mâna se folosește și la fructe de mare, pescarii strângând în saci creveţi, scoici, midii, stridii, calmari,crabi, langustine, homari, arici de mare, sepii, caracatiţe, dar şi melci, raci sau broaşte. Tehnica se mai folosește și pentru pescuitul de... perle! Da, este una dintre cele mai profitabile acțiuni de pescuit, însă și o loterie! Perlele veritabile sunt greu de găsit, motiv pentru care doar un pescar cu o experință vastă înculegerea perlelor se poate lăuda cu capturi generoase. În mod normal pescarii se scufundă la treizeci de metri adâncime/ În zilele noastre există pescarii de agrement liber-scufundători (precum freelancerii) care pring homari și scoici cu mâna.

Gina R.

Foto: en.wikipedia.org

Publicat in: mai 2013
Etichete pentru acest articol: pescuit, pescuit cu mana, tehnici de pescuit
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement