Pescuit la știucă – tehnici, momeli și echipamente

Home « Pescuit « Tehnici

Știuca este un pește răpitor agresiv, care poate fi capturat, cel mai adesea, cu momeli vii. Îi place să vâneze în ape de mică adâncime, foarte aproape de mal, obișnuind să stea la pândă printre tufișuri. Vara migrează spre ape adânci sau reci, pentru a evita schimbarea de temperatură. Cele mai prielnice zile pentru pescuitul la știucă sunt zilele cu temperaturi până în 20 de grade (între 15-20), când cerul este ușor înorat iar vântul dă semne de ploaie scurtă!

Știuca trăiește în ape de șest precum râuri curgătoare, bălți sau canale. Se dezvoltă bine în ape liniștite și limpezi, cu temperaturi constante, în care trăiesc multe specii de pești mici. Vara obișnuiește să stea în ape puțin adânci, iar iarna trăiește în ape de suprafață. Este o specie de pește cu corp alungit, cu dinții foarte bine ascuțiți și fălcile dezvoltate, caracteristici tipice unui predator. Pescuitul știucii nu este ușor întrucât peștele își atacă prada cu o viteză destul de mare (aproximativ 28 m/s), iar pescarul trebuie să aibă reacții rapide și bine controlate pentru a-l captura. Știuca este cunoscută pentru lăcomie, obișnuind să atace aproape toate vietățile de mici dimensiuni care îi ies în cale.

Pescuit de știucă vara

În această perioadă știuca obișnuiește să stea în ape ceva mai adânci, cu temperaturi de aproximativ 17 grade. Obișnuiește să se hrănească la răsăritul și apusul soarelui, două perioade ale zilei în care stă la pândă în jurul malului printre stufăriș. Cele mai prielnice momente de pescuit la știucă sunt în zilele cu cer înorat și condiții ușoare de ploaie cu vânt. Știuca mănâncă mult, însă doar de două ori pe zi! Pentru prinderea ei se folosesc peștișori vii sau momeli artificiale precum linguri sau twistere.La pescuit de știucă se folosește cârlige triple nr. 3-6, iar nylonul trebuie să fie foarte rezistent (minimum 20 centimetri) întrucât știuca îl poate rupe cu ușurință. Ca tehnică este utilizată adesea pescuitul la spinning.

Pescuit de știucă iarna

În sezonul rece, când apele au înghețat, știuca iese la vântătoare din ce în ce mai rar, pe fundul lacului.rezultate bune avem în mijlocul zilei, când vremea este însorită. Tehnica folosită este pescuitul la copcă, iar diametrul orificiului tăiat în gheață cu trebuie să depășească diametrul de 50 cm. La fel ca pescuitul de știucă vara, este recomandat folosirea unui cârlig dublu (nr. 3-6) și momeli vii precum peștișori.

În România se poate pescui la știucă în Delta Dunării, pe Someș, Barajul Firiza, Barajul Calinesti și Motis sau Arinise. Atenție! Nu scoateți cârligul din gura știucii cu mâna cum o faceți la alte specii de pești întrucât aceasta mușcă cu putere. Folosiți căscătorul sau un lemn pentru a nu vă trezi cu mâna „capsată”. Fir întins!

Gina R.

Foto: lacseuloutposts.com

Publicat in: mai 2013
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement