Noodling, tehnica pescuitului cu mainile goale

Home « Pescuit « Tehnici

Vremea de primăvară îi determină pe mulţi împătimiţi ai pescuitului să-şi scoată din debara ustensilele şi să plece în căutarea peştişorului de aur. În funcţie de abilităţile fiecăruia, captura este cea care certifică experienţa pescarului, dar şi cea care va încununa succesul după atâtea ore state lângă baltă.

Până aici, toate bune şi frumoase. Există, însă, o practică a pescuitului mult mai incitantă şi plină de adrenalină, extrem de prezentă în culturile din sudul Americii. Este vorba despre pescuitul cu mâinile şi picioarele goale, cunoscut ca "noodling" sau ca "pescuit cu pumnul, înşfăcat, gâdilat, dibuit, retezat".

Experienţa este greu de descris în cuvinte, deoarece presupune un extaz al pescarului incomensurabil în momentul în care se întoarce la mal cu o captură record, prinsă cu propriile mâini. Practic, ai posibilitatea să-ţi revendici premiul fără intermediari (undiţe sau momeală)!

Ce presupune această tehnică inedită? Practic, după ce pescarul dă de ascunzătoarea subacvatică a peştelui, acesta aşteaptă ca peştele să-l muşte de mână sau de un picior, moment în care îl trage la suprafaţă. Însă, pescarul trebuie să dobândească anumite abilităţi şi orientare în spaţiu, astfel încât să-şi dea seama dacă în ascunzătoare se află un peşte, şi nu şerpi, castori, şobolani de apă sau ţestoase.

Avantajul major când pescuiesc cu mâinile goale este acela că nu trebuie să aştepte ca peştele să vină la ei, ci trec direct la acţiune. "Pescuitul cu mâinile goale presupune să fii în apă şi să devii tu însuţi o parte din natură."

Dincolo de riscurile la care se supun, pescarii dornici de aventură spun că nimic nu este mai incitant "decât să prinzi un somn mare folosindu-ţi doar mâinile şi atât, pentru că atunci simţi cum devii una cu natura."

"Cea mai bună metodă este ca peştele să se năpustească la tine şi să te muşte, fiindcă dacă te muşcă, nu mai trebuie să îl ţii tu, te ţine el pe tine. Dar dacă pescuieşti într-o zonă deschisă, e bine să încerci să prinzi peştele de cap cu o mână, iar pe cealaltă să i-o bagi în gură, ca să îi poţi asigura tot corpul, fiindcă tot peştele e numai muşchi, de la cap până la coadă. Deci, dacă poţi să îi bagi o mână în gură, apoi să îl prinzi între picioare şi să îl ţii strâns, ajungi într-o poziţie în care peştele nu mai poate să se zbată sau să se rotească - şi atunci al tău e! Cam la asta se reduce totul. Uneori, e o adevărată bătălie între om şi peşte". Toată această "bătălie" este vizibilă pe membrele pescarilor, care au zgârieturi şi cicatrice, denumite şi "bubele răului". Unii cred că "dacă nu îţi curge sânge, nu pescuieşti cu adevărat".

 

 

 

Irina B.

sursa foto: goodfon.com
 

Publicat in: februarie 2014
Etichete pentru acest articol: apa, noodling, pescar, pescuit, pesti, undite
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement