La pescuit de crapi

Home « Pescuit « Tehnici
Crapul este o specie de pește pe cât de răspândită, pe atât de enigmatică și râvnită de pescari. Cum majoritatea speciilor de pești au și un corespondent din fauna terestră, crapul este asociat de multe ori cu porcul.

Crapii trăiesc în grupuri ierarhizate și sunt suspicioși. Capacitatea lor de a înțelege și a dejuca capcanele face ca acest pește să fie mai degrabă asociat cu vulpea sau șobolanul. Un crap odata prins și scăpat devine un adevărat expert în evitarea momelilor, pescuitul acestora fiind o probă de adevărată finețe. Crapul este un pește de o inteligență aparte, dublată de instincte puternice. Singurul său defect, speculat de pescarii abili, este nevoia acută de hrană.

Ca să ne putem da seama dacă într-o zonă a bălții sunt sau nu crapi, trebuie să pornim de la observația că, în general, crapii fac deseori sărituri mai mult sau mai puțin zgomotoase. Uneori se răsucesc energic la "oglinda" apei, alteori fac sărituri spectaculoase, precum delfinii. Însp, ce se întâmplă cu crapii mari?

O trăsătură foarte interesantă este că, în general, crapul este fricos dar curios în același timp. Chiar dacă speriem un crap în timpul lansării, el fuge pe moment dar revine în scurt timp în locul cu pricina pentru cercetări.

Crapul mănâncă bine atât în anotimpurile calde, dar mai ales în prima parte a toamnei, când acesta se pregătește să intre în iarnă cu o rezervă cât mai importantă de energie. Căderea primei brume anunță că am intrat deja în plin sezon de pescuit la crap. În această perioadă se prind cele mai mari capturi de crap. Această regulă este valabilă în special pentru crapii românești.

Crapul este prin excelență un gurmand, putând consuma la o singură "masă", în medie, hrana într-o cantitate echivalentă cu până la 1/5 din greutatea sa. Dacă este privat de hrană sau vremea este capricioasă, crapul poate sta nemâncat chiar și o săptămână.

Așa cum se știe, dieta crapului cunoaște o evoluție în funcție de sezonul de pescuit, primăvara și toamna fiind preferate momelile de natură animală și conținut proteic mai ridicat, iar în anotimpul călduros, de vară, fiind preferate momelile de natură vegetală. Din categoria momelilor vegetale, porumbul și derivatele sale se dovedesc a fi momelile cele mai productive și de succes. De altfel, în literatura de specialitate, furajele pentru hrănirea crapilor conțin obligatoriu porumb între 20-30 %, restul fiind completat cu srot de floarea soarelui, grâu și alte ingrediente.

Porumbul folosit ca momeală se poate folosi ca atare, uscat sau înmuiat în apă cu 48 de ore înainte de partida de pescuit. Trebuie remarcat că acest tip de momeală nu dă rezultate bune decât în cazul crapilor mari, care dețin o dentiție solidă - dinți faringieni, așezați în trei serii, câte cinci pe fiecare parte. În cazul exemplarelor mai mici de crap, porumbul uscat nu este recomandat, preferându-se mămăliga, porumbul crud (de lapte) sau porumbul fiert/conservat. Conservele de porumb special pentru pescuit sunt însă relativ scumpe. Acestea pot avea arome de anason (cu cele mai bune rezultate), de miere, de scoică, de vanilie, de ciocolată etc. La nevoie se pot folosi conservele de porumb comestibile. Acestea conțin diverse arome, conservant... și par a suplini cu succes conservele speciale pentru pescuit.

Acestea fiind spuse, vă invităm la la pescuitul crapilor, cu rugămintea să luați în considerare sfaturile noastre pentru o bună pradă.

Sursa foto: www.onlinearts.ro
Narcisa Morariu
 
Publicat in: septembrie 2014
Etichete pentru acest articol: crapi, pescuit, momeala, porumb
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement