Ferme de pește pentru consum propriu

Home « Pescuit « Tehnici

 

Fermele de pește au devenit afaceri profitabile chiar și la români. Cele mai multe ferme de pește au răsărit în zonele de munte, unde râurile sunt destul de largi și permit o mai ușoară aprovizionare cu apă a cuștilor. Marea majoritate dintre fermele de pește din România sunt destinare comerțului. Însă, există și ferme de pește pentru consum propriu, care pot asigura unei familii necesarul de hrană cu proteină pentru organism.

Pentru a amenaja o fermă de pește pentru consumul propriu este nevoie de acces la un râu sau un lac cu apă curată. În cadrul fermelor mici de pește, speciile nu sunt hrănite artificial întrucât nu este nevoie de hrană pentru o producție la nivel industrial. Marea majoritate a acestor specii se hrănește direct cu alge, plancton, buruieni care se dezvoltă natural pe fundul apei. Astfel peștii sunt mai sănătoși, lipsiți de chimicale, însă și creșterea lor este mai lentă. Un foctor deloc deranjant ținând cont de calitatea speciei. Cu cât balta este mai puțin populată, cu atât concurența pentru hrană și spațiu este mai mică, lucru care poate duce la o devoltare armoniasă a peștelui. Așadar, dacă visați la o fermă de pește pentru consumul familiei, luați în considerare acești factori și înarmați-vă cu răbdare. În ciuda locul mic, este nevoie de muncă și multă atenție.

Construcția fermei

Fermele de pește mici sunt modulare, permițând unirea mai multo unități. Trei tuburi din polietilenă sunt stabilite într-un aranjament triunghiular, legate de un capăt la altul, folosind piese din cauciuc pentru colțuri. La colțuri trebuie să fie ridicate trei tuburi subțiri care să se întâlnească în centru pentru a oferi stabilitate, sprijin și mai multă rigiditate construcției. Toate materialele folosite la construcția modularelor trebuie să fie non-corozive și netoxice.

În cazul în care optați pentru specii de pești care se hrănesc de pe fundul mării, modulul trebuie să fie deschis în partea de jos, unde se montează un net (plasă din lanțuri grele, din oțel) pentru ca peștele să nu poată ieși. Însă înainte de a ridica modulul trebuie să verificați dacă plasa nu are vreo daună. Întreaga fermă este ținută în loc cu ajutorul a trei ancore marcate cu geamanduri. Pentru a păstra apa mai curată, puteți pune în bazin câteva midii, care se hrănesc cu excrementele de pește.

Specii de pește

În ciuda dimensiunii, în fermelemici de pește pot fi crescute o largă varietate de specii. Însă unele se adaptează mai bine, iar altele mult mi greu și necesită o atenție sporită din partea pescarului. Alegerea speciei de pește trebuie să depindă de salinitatea, temperatura și calitatea apei. Proprietarul trebuie să ia în considerare și alte organisme care populează apa, inclusiv alge, plante și alte specii de pești.

Pentru crapul crescut într-o cultură vastă, densitatea cea mai bună este de aproximativ doi pești pe metrul pătrat, iar dimensiunea speciei ar trebui să fie un minimum de aproximativ 15 cm în lungime. Deși rata de creștere variază în funcție de dimensiune, crapul se reproduce cu succes, iar proprietarul se poate bucura de o recoltă bogată de pește în fiecare an.

Sezoanele prielnice pentru reproducere sunt primăvara sau vara, perioade în care raportul bărbați-femei ar trebui să fie de aproximativ unul la doi. Alte specii de pești posibile de crescut în ferme mici sunt știuca, salăul, păstrăvul, somonul (specii carnivore și trebuie hrănite), tilapia și somnul (specii foarte rezistente și pot trăi în condiții scăzute de oxigen).

Gina R.

Foto: touchportharcourt.com

Publicat in: iulie 2013
Etichete pentru acest articol: acvacultura, crescatorie de peste, ferme de peste, pescuit
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement