Biblia pescarului - totul despre pescuit

Home « Pescuit « Tehnici

Ghidul pescarului sportiv de la Editura Venus (1995) vine să-ți dezvăluie tainele pescuitului profesionist. O carte peste care trecerea timpului nu și-a lăsat amprenta, fiind la fel de actuală și de utilă ca și acum aproape 17 ani. Un abecedar al pescarului amator și nu numai, ce cuprinde sfaturi extrem de simple, la îndemână și practice. De la momelile și nadele necesare pentru orice fel de pradă ți-ai pune-n gând să capturezi, până la dress code-ul pe care trebuie să-l ai atunci când te afli pe baltă sau detalii despre condițiile meteo favorabile sau nefavorabile unei zile reușite de pescuit.

Autorul, Mircea Sântimbreanu, un cunoscut publicist și scenarist român, mai ales pentru faptul că a fost și directorul Editurii Albatros, vine în prefață și cu o serie de întrebări retorice legate de valul mare de pescari amatori care apar pe malurile lacurilor și râurilor, an de an, din ce în ce mai mulți: „Cum se explică acest aflux? Ce îl determină pe un om, normal până mai ieri, să devină pescarul de mâine, pescarul de poimâine, pescarul de o viaţă?“, se întreabă acesta.

Elemente de bază din piscicultură

Cartea, foarte bine documentată, vine și cu elemente de bază din piscicultură, menite să-l facă pe cititor să înțeleagă mai bine modul de viață și obiceiurile diverselor specii de pește, precum și cunoașterea diferitelor tipuri de ape, a teritoriului prăzii, așa cum îi stă bine unui adevărat „vânător“ să știe. E ca un întreg glosar, o enciclopedie piscicolă, care cuprinde specii precum răpitori sau fitofagi, babuști sau somni, pești de adâncime sau care-și fac veacul aproape de maluri.

Sântimbreanu vine spre finalul cărții și cu o secțiune dedicată ecologiei, mergând după principiul că degeaba ne place pescuitul, dacă nu ocrotim apele - habitatul obiectului activității unui adevărat pescar. Aici, autorul, face o conexiune interesantă între apă, pește și pescar, încercând să educe cititorul în privința protecției mediului, în spiritul conceptului „nu lăsa mizerie la locul de muncă“.

 „Pescuitul de la A la Z“

Este o carte care, cu siguranță, va surprinde cititorul atât prin tonul ușor didactic, dar extrem de necesar, al autorului, cât și prin atitudinea deschisă, prietenească și aplecată direct către nevoile concrete ale pescarului învățăcel. „Pescuitul de la A la Z“ este considerată chiar și acum cel mai bine documentat și complet ghid al pescarului începător, o carte care nu trebuie să lipsească din biblioteca de profil a niciunui iubitor de undiță. V-o recomandăm ca o lectură ușoară, dar revelatoare, consumată la celalalt capăt la lansetei, pe malul bălții, într-o după-amiază de iulie.

Autor: Gabriel Ban

Sursa foto: adventure.howstuffworks.com

Publicat in: octombrie 2012
Etichete pentru acest articol: octombrie, pescuit la copca, pescuit sportiv, tehnici de pescuit
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement