Arta pescuitului la copcă

Home « Pescuit « Tehnici

Pescuitul la copcă este arta de a prinde pește, cu linii și cârlige speciale sau sulițe, printr-o deschidere în gheață pe un corp înghețat de apă. Pescarii la copcă pot sta pe un scaun în aer liber pe un lac înghețat sau într-o cabină încălzită pe gheață, unele cu paturi supraetajate și facilități. Uneltele de pescuit de gheață sunt foarte specializate. Fierăstrău de gheață, burghiul sau dalta sunt folosite pentru a taia o gaură de formă circulară sau dreptunghiulară în gheață. Diametrul recomandat al găurii în general este de 20 cm. Burghiul şi dalta sunt folosite destul de rar. În cazul în care aceste instrumente nu sunt disponibile, se poate folosi un topor pentru a se face gaura.

Skimmer-ul, o lingură de metal mare, cu găuri în ea, este utilizat pentru a elimina gheața proaspătă, deoarece gaura tinde să se închidă, și pentru a șterge noroiul rămas în urma realizării găurii. În timpul perioadelor reci, cei mai mulţi pescari aleg să confecţioneze un încalzitor de un anumit tip. Încălzirea este și pentru păstrarea găurii deschise întrucât la temperaturi de -29 ° C sau mai jos devine foarte dificil să păstrezi copca perfect deschisă.

Există trei tipuri principale de pescuit la copcă

Primul este cu ajutorul unei baghete mici, pescuitul cu năluci mici de lumină, viu colorate sau cu ajutorul dispozitivelor de montaj, cu momeală, cum ar fi viermi de ceară, capete de grăsime sau râme şi muşte.
Al doilea este utilizarea tip-ups-urilor, care sunt realizate din lemn sau plastic și au o bobină de linie atașată, cu o bucată subțire de metal. Linia neagră este pusă pe bobină şi o pivotare este plasată la capătul liniei negre. Apoi, o bucată de linie de pescuit cu un cârlig este atașat la pivotant. Cârligul cu momeală este plasat în apa de sub gheață. O teorie spune ca momeala trebuie să fie plasată un metru sub gheață.

Al doilea este faptul că momeala este plasată două la trei metri sub gheață. Cea de a treia este faptul că momeala este suspendată într-un picior (30 cm) mai sus partea de jos a lacului. Atunci când peștele lovește momeala steagul este ridicat. El arată pescarului că are un pește pe cârlig. Pescarul trage de funie și începe lupta cu pește. În unele cazuri, pescarul poate să strecoare mâinile în apă pentru a prinde peștele.

A treia metoda este pescuitul sulița

O gaură mare se taie în gheață și se utilizeaz momeli de pește. Pescarul stă într-o cocioabă de gheață întunecată care se numește casă întunecată. Pescarul apoi străpunge peștele cu o suliță mare, care are patru sau cinci puncte. O linie poate fi atașată la puncte. Pescarul așteaptă ca pește să apară, apoi aruncă sulița în apă. Această metodă este deseori folosită pentru pescuitul sturionilor din lac. Din ce în ce mai populară este utilizarea unui flasher, similar cu vărul său fishfinder.

Acesta este un sistem  sonar, care oferă informații detaliate și care indică prezența peștilor sau a altor obiecte. Aceste lumini, spre deosebire de tipicele fishfinders, afișează circulația peștelui și a altor viețuitoare aproape instantaneu. Momeala folosită poate fi adesea văzută ca un semn pe flasher, care să permite pescarului să poziționeze momeala chiar în fața peștelui. Camere subacvatice sunt, de asemenea, disponibile. Ele permit utilizatorului să vizualizeze pește și respecte reacția lor la prezentarea nada.

Clubbing

Este o metodă veche, utilizată astăzi în mare parte pe mihalțul. Pescarul merge pe gheață clară, transparentă, pe un râu cu apă de adâncime mică. Când vede peștele mare sparge rapid gheața, trântindu-se pe ea și lovește puternic peștele în cap. Peștele rămâne temporar paralizat, iar asta îi dă timp pescarului să taie o gaură în gheață pentru a colecta peștele.

Autor: Gabriel Ban

 

Foto: adventure.howstuffworks.com

Publicat in: octombrie 2012
Etichete pentru acest articol: octombrie, pescuit la copca, pescuit sportiv, tehnici de pescuit
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement