Pescuitul ca activitate economică – Sulina

Home « Pescuit « Lacuri

Turismul nautic în România este la început de drum privind dezvoltarea. Chiar dacă ne bucurăm de o largă rețea hidrografică, sistemul dedicat dezvoltării este aproape inexistent! În ciuda acestui fapt, există zone în România unde populația a reușit prin resurse proprii să se remarce printr-un anumit tip de activitate. Dacă pe litoralul românesc turismul face pași mici, atrăgând turiști străini prin facilități și activități nautice, în Delta Dunării interesul este cu totul altul.

Turiștii nu se îndreaptă către Delta pentru skijet sau plimbări relaxante cu barca, ci atracția mare se îndreaptă către pescuit! Motiv pentru care, în ultimii ani, pescuitul a devenit o activitate economică semnificativă în Delta Dunării. O zonă cu o importanță majoră pentru acest sector de pasionați, unde se organizează anual competiții și concursuri mondiale de pescuit. Însă, unde este cea mai prielnică și prosperă zonă din Delta Dunării în care pescuitul este văzut ca o activitate economică în creștere? Sulina!

Organizații de pescuit

Unul dintre brațele Dunării este recunoscut chiar și de europeni pentru potențialul de dezvoltare pe plan economic, social și cultural, datorită activității pe care localnicii o practică din strămoși: pescuitul. Iar încrederea provine din analiza punctelor tari și a punctelor slabe existente în această zonă a Deltei Dunării. O analiză care demonstrează că Sulina are un enorm potențial de dezvoltare datorită facilităților pe care le oferă, însă și nenumărate lipsuri care încetinesc semnificativ procesul de producție. În ciuda acestor lipsuri, în orașul Sulina s-au format trei organizații specializate în domeniul pescuitului, care încearcă să promoveze pe cât posibil potențialul zonei. Ele sunt „Organizața Producătorilor de Peşte Sulina”, „Organizația de Pescari Sulina” și „Organizația Chefalul”. Aceste organizații formează un total de puțin peste 200 de membri și dețin 200 de nave și ambarcațiuni, după cum informează Inspecția Piscicolă Sulina.

Puncte tari vs puncte slabe

Pentru început, Sulina se poate lăuda cu zone cu tradiții puternice în pescuit. Acest lucru este un plus pentru dezvoltatori, întrucât experiența localnicilor în tehnici de pescuit și în manevrarea uneltelor este extrem de profitabilă realizând un raport captură-timp. Al doilea, și poate cel mai mare plus, constă în faptul că zona deține resurse exploatabile de peşte, suprafețe mari de apă, bazine amenajate și o întreagă infrastructură în acvacultură. Mai mult, rețeaua de apă este de calitate, iar toți pescarii, lucrătorii în acvacultură şi procesare sunt calificați în domeniu. Cât despre forța de muncă, este relativ ieftină, acesta fiind motivul pentru care investitorii ar opta pentru finanțarea unei afaceri zonale.

Cât despre punctele slabe, în primul rând am invoca sărăcia, prin lipsa echipamentelor necesare de pescuit, a porturilor adecvate, prin flota de pescuit degradată și lipsa siguranței de lucru. Spunem asta pentru că rampele de lansare la apă sunt foarte vechi și periculoase, iar locurile de debarcare sunt destul de vechi și nesigure. Lucruri care nu se suprapun deloc cu standardele impuse de Uniunea Europeană în ceea ce privește baza unei afaceri în piscicultură. Cu toate acestea, pescuitul este văzut ca o activitate economică în Sulina întrucât activitatea reușește să mențină nivelul economic al orașului chiar și în lipsa echipamentelor.

Gina Rotaru

Foto: pensiunisulina.wgz.ro

Publicat in: aprilie 2013
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement