Pescuit de munte – pastrăvul

Home « Pescuit « Lacuri

Odată cu vacanța de 1 Mai s-a deschis și sezonul de pescuit la păstrav! Pescarii cu experiență și-au lustruit deja undițele și s-au pregătit cuviincios pentru capturile de primăvară. De la momeli și până la unelte, magazinele specializate sunt pline de oferte, iar râurile de munte încep să se aglomereze încet, dar sigur! În timp ce pescarii cu experiență și-au găsit deja locul de pescuit la păstrăv, novicii folosesc acest prilej și pentru o ieșire relaxantă în aer liber! Așadar, ce momeli și unelte folosim pentru pescuit la păstrăv pe râurile de munte?

Pentru început, trebuie să știm că păstrăvul este o specie de pește extrem de lacomă și obișnuiește să se hrănească cu peștișori mici, insecte și viermi. Trăiește în zone de munte în apele bogate în hrană, iar în râurile de munte pot ajunge la un kilogram. Păstrăvului îi place să trăiască în zone cu ape cristaline, în apropierea malului, pe lângă stânci sau pietre de mari dimensiuni, și obișnuiește să se hrănească dimineața și seara. Pentru a avea succes la pescuit de păstrăv este indicat să folosești momeli precum râme, năluci și muscă artificială. Atenție, însă, păstrăvului îi place să se „joace” cu momeala. Puteți ști cu siguranță când a prins momeala în momentul în care mușcătura este puternică.

Momeli vii vs articifiale

În funcție de tehnica de pescuit la păstrăv, putreți folosi momeli vii sau momeli artifciciale. În apele de munte sunt recomandate momelile artificiale, fiind considerat cel mai frumos pescuit de păstrăv. Ca momeli vii se pot folosi cosașul, musca-de-ovine, musca-de-urzici și burlăul. Ca momeli artificiale cele mai indicate sunt musca și nălucile. Cele mai indicate sunt modelele în culori argintiu și cupru. De asemenea, la fel de bune sunt și cele din nichel, mai ales dacă pescuitul la păstrăv se desfășoară după ploaie. Se pot folosi și năluci cu negru și puncte deschise la culoare. Mai exact tot ce seamănă cu pești de mici dimensiuni, în culori dtridente, care să atragă atenția răpitorului.

Pentru pescuitul de păstrăv se pot folosi și rotativele, cu oscilante mici și grele, marea majoritate a pescarilor recomandând modele precum P.Killer, Taifun sau Stick. Modul de lansare a rotativelor este asemănător cu cel al pescuitului la știucă: în formă de evantai, de mai multe ori, pentru a acoperi întreaga zonă. De obicei năluca este lăsată să cadă pe fundul apei, fiind ridicată de mai multe ori prin ridicare ușoară a firului, care trebuie să fie cât mai subțire (mulți recomandă o dimensiune de maximum 0.18 pe ape limpezi). Fir întins!

Gina Rotaru

Foto: topflyfishingsite.com

Publicat in: mai 2013
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement