Vânătoarea de balene (video)

Home « Pescuit « Inedit

Atenție, forță și mult curaj! Vânătoarea de balene este o cursă contra cronometru în care riscurile unor accidente grave cu pierderi de vieți omenești sunt foarte ridicate. Tocmai de aceea, tehnicile pentru prinderea balenelor s-au schimbat de mai multe ori de-a lungul deceniilor, în prezent vânătorii folosind o tehnologie foarte perfomantă, care le ușurează munca cu aproape 70%.

 

Vânătoarea de balene a apărut la nivel industrial în secolul al 17-lea, iar în secolele 18 și 19 s-au introdus și nave de mari dimensiuni pentru recoltarea acestora. În prima jumătate a secolului 20, vânătoarea de balene a simțit o dezvoltare rapidă, care a dus la scăderea stocurilor de balene. Moment în care Autoritatea Internațională privind Vânarea Balenelor (IWC) a interzis pescuitul comercial al balenelor, pentru ca ele să se poată reproduce, iar numărul lor să crească la loc. Programul a ajutat la prevenirea dispariției unor specii de balene din cauza vânătorii excesive, însă la ora actuală este supus unor dezbateri intense.

Inderdicție contestată

Există țări, precum Japonia, care doresc ridicarea interdicției pe motiv că speciile de balene s-au recuperat suficient, Însă există și țări împotriva ridicării interdicției, care susțin că unele specii de balene sunt încă vulnerabile și riscul dispariției este ridicat. Lupta pentru liberalizarea procedeelor de vânătoare de balene este crâncenă întrucât miza economică este uriașă. Balenele sunt vânate pentru carne și ulei, două produse extrem de scumpe pe piața mondială a consumului.

Goana după ulei de balenă

În secolul al 19-lea s-a depistat că uleiul de balenă poate fi utilizat la iluminat, iar grăsimea la confecționarea săpunului. Vânătoarea de balene intensivă a început la mijlocul secolului 20, când s-au descoperit întrebuințările cărnii, a oaselor și a grăsimilor de balenă. Din grăsimea de balenă a început să se fabrice produse de larg consum precum margarină, unt și anumite tipuri de brânzeturi. La ora actuală, din corpul balenei nu se aruncă absolut nimic.

Din fiecare os, bucată de carne sau bucată de grăsime se produc produse de consum. Tot din grăsime și oase de fabrică, prin hidrogenare, produse cosmetice, iar din cartilajele acesteia se fabrică hrană pentru animale sau îngrășăminte. Cât despre laptele de balenă, este un produs extrem de prețuit! Este considerat un aliment de lux și este proape imposibil de găsit pe piața de larg consum.

Protecția speciilor de balene

La ora actuală există un decret pentru protecția speciilor de balene, contestat doar de Japonia.Ea se numește Convenția Internațională privind Reglementarea Vânării Balenelor și a fost adoptată la Washington, în data de 2 decembrie 1946. În 2007 și România a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru aderarea Guvernului Romaniei la această convenție și la acest protocol.

Gina R.

Foto: winkipedia.com

Publicat in: iunie 2013
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement