
Motive de îngrijorare pentru pescari și turiștii aflați pe plajele din toate colțurile lumii. Meduzele au început să se înmulțească și provoacă pagube majore în domeniul pescuitului. Ele poluează apele prin toxinele pe care le elimină, iar creșterea numărului lor este influențată puternic de pescuitul excesiv.
Potrivit biologului marin Der Spiegel, meduzele sunt purtate de curenții apelor în zonele de coastă de peste tot din lume, devenind tot mai întâlnită în plasele de pescari și pe malul apelor. Meduzele distrug plase şi le provoacă arsuri chimice pe piele pescarilor care le ating fără mănuși. Toxinele produse de aceste animale pot omorî toţi peşti din crescătorie provocând importante pagube materiale. Iar asta nu e tot. Pe lângă pagube economice produse crescătorilor și pescarilor, meduzele afectează puternic și sectorul turistic de peste tot în lume.
În contact cu turiștii
Din cauza numărului prea mare, meduzele au început să fie tot mai vizibile în zonele turistice de plajă şi în zonele de coastă exploatate industrial. Lucru care nu doar că îi sperie pe turiști, ci și afectează sectorul economic al turismului. Din cauza lor se ajunge la pierderi de milioane de dolari în fiecare an. De unde aceste pierderi? Nu atât de la teama turiștilor, cât de la defectarea echipamentelor în urma pătrunderii meduzelor în sistemele de răcire ale centralelor electrice şi ale centralelor de desalinizare a apei marine.
Cât despre siguranța oamenilor, în ultimele zile, la Barcelona, Crucea Roşie a tratat peste 400 de cazuri de turişti atinşi de meduze. În plus, salvamarii au ridicat un steag galben pentru a avertiza împotriva intrării în apă. Iar principala cauză a acestor fenomene este pescuitul excesiv, se anunță într-un comunicat de presă remis de Agerpres.. Numărul peștilor care se hrtănesc cu meduze a scăzut dramatic din cauza pescuitului, iara cestea continuă să se înmulțească. Practic, ecosistemul marin a fost dat peste cap de pescuitul în scop industrial la nivel global.
În mod normal, meduzele sunt o parte importantă a ecosistemului marin. Conform biologilor, 124 de peşti şi 34 alte animale marine, aşa cum sunt ţestoasele, se hrănesc cu meduze. La rândul lor, meduzele consumă puiet de peşte şi peşti mai mici. Atunci când pescuitul este mult prea intensiv, apar efecte secundare grave: meduzele nu mai ai „prădători”, iar numărul lor continuă să crească tot mai mult și mai repede. Meduzele sunt organisme „construite” 98% din apă, la care se adaugă ţesuturi gelatinoase, organe sexuale şi o cavitate gastrovasculară. Au un sistem nervos primitiv şi o capsulă cu venin. Biologii marini au descoperit până acum aproximativ 1.500 de specii de meduze.
Gina R
Foto: www.ceoe.udel.edu
Articole asemanatoare
» Ce este un cimitir naval
» Lacuri de vizitat cel putin o data in viata
» Lacul Vulturilor sau Lacul fara Fund !
» Traseu Ciucarul Mare !
» Pestera Veterani !
Comentarii
Nu sunt comentarii
Adauga Comentariu
« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat-
Regata Oyster, între exotic și exclusivist (foto) //
-
Cruiser, de la yachturi la pantaloni scurti //
-
SC Fisela Impex SRL //
-
Avantajul Pescarului //
-
Magazinul Pescarului Modern SRL //
-
Total Fishing Impex SRL //
-
Pescar-Hoinar //
-
S.C. CREATIVE VISION S.R.L. //
-
Banana Spreu Boote //
-
Scuter submersibil Sea Doo RS 1 //
-
Fly Fishing in Apuseni
Acest tip de muscarit mai poarta numele de backcountry fly fishing, unul…
-
Pescuitul carasului - secrete de primavara
Carasul este un peste pasnic, extrem de sperios la zgomote puternice si…
-
Tehnici de nadire si monturi de primavara
Pescuitul la rubesiana este foarte eficace la pestii pasnici mari, acesta…
-
Pescuitul la copca
Chiar daca pescuitul la copca e practicat mai mult in zonele unde vremea…