Stone Fish, peștele ucigaș! (video)

Home « Pescuit « Inedit

Nu este titlul vreunui film horror, și nici nu vorbim despre legendarii pirahna! Stone Fish, pe numele său original Synanceia, este cel mai veninos pește din lume. Seamănă cu o piatră și produce anual moartea a mii de oameni, din cauza veninului pe care îl produce. Motivul: mecanismul său de ato-apărare, care pare debusolat în mod natural! Asta pentru că peștele ucide, de cele mai multe ori, chiar și atunci când nu este amenințat! Nu din răutate, ci din cauza prezenței greu de identificat! Obișnuiește să se camufleze, iar cine are ghinionul să nu-și dea seama de existența lui... poate muri în doar trei ore.

Exotism cu pericole mortale

Din cauza acestui pește, o vacanță de bălăceală în Caraibe sau în Florida s-au putea transfoma într-o tragedie. Asta pentru că Synanceia sau Stone Fish este unul dintre cei mai veninoși pești de pe întregul glob pământesc! Specia face parte din familia Synanceiidae, care trăiește în regiunile de coastă ale oceanelor Indo-Pacifice. De asemenea, ele pot fi întâlnite în Florida și în Caraibe. Stone Fish are, de obicei, 35 de centimetri lungime, însă au fost văzuți și „monștri” de 50 de centimetri.

Ei trăiesc, de obicei, pe fundul mlaștinos al apei sau printre corali, de multe ori fiind zăriți sub pietre sau pe marginea lor. De obicei își îngroapă aripoarele și pectoralii în nisip, pentru a fi confundați cu pietrele. Mănâncă pești și crustacee. De obicei, așteaptă prada să treacă pe lângă el, apoi o lovește cu o viteză incredibilă.

Camuflaj natural

Stone Fish (Peștele Piatră) are culoarea maro-verzui, cu pete, pe care le folosește drept camuflaj, iar de-a lungul spatelui are spini veninoși, ca mecanism de apărare! Un mecanism care poate ucide un om în doar câteva ore, fără ca măcar acesta să fie o amenințare pentru el. De obicei, peștele stă ascuns în apă, la baza stâncilor sau a pietrelor, putând fi confundat foarte ușor cu acestea. Mai mult, el poate supraviețui pe uscat până la 24 de ore. Astfel că, dacă ai ghinionul să calci pe unul, durerea este aproape insuportabilă, iar fără asistență medicală imediată, poți muri în mai puțin de 3 ore.

Dureri insuportabile

Au existat cazuri de decese, dar și cazuri în care victimele s-au văzut în fața unei amputări. Veninul pătrunde cu o rapiditate uimitoare prin vene, iar durerile sunt copleșitoare, unele victime leșinând. Cei care s-au înțepat câlcând sau punând mâna pe un Stone Fish, au declarat că durerile se simt treptat. Pornesc de la înțepătură și o iau rapid în sus, către fiecare os și fiecare articulație, lovind în rinichi în 45 de minute. Dacă nu ajungi urgent la un medic, pentru a ți se administra un antivenin, starea se agravează și victima poate deceda.

Tratament rapid

Tratamentele recomandate de medici includ administrarea rapidă a unui antivenin și încălzirea puternică a zonei înțepate. Se pare că apa încălzită la o temperatură un pic mai mică de 45 ° C, aplicată pe zona rănită este o metodă recent găsită pentru distrugerea veninului. Într-o singură lună, în Australia au fost raportate aproximativ 25 de cazuri de utilizare de antivenin pentru înțepătura de Stone Fish.

Gina Rotaru

Foto: 24sevenpost.com

Publicat in: octombrie 2012
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement