Pescuitul scos de pe lista joburilor atractive

Home « Pescuit « Inedit

Reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor UE din sectorul pescuitului marin au semnat un acord destinat să le asigure pescarilor condiţii decente de lucru la bordul navelor de pescuit. Cu toate acestea, echipa Nautica a aflat că pescuitul nu constituie o perspectivă de carieră atractivă! De ce? Citiţi materialul.

Globalizarea a avut un impact profund asupra sectorului pescuitului, iar drepturile pescarilor trebuie promovate şi protejate. Riscul producerii unui accident care să cauzeze rănirea sau moartea este de 2,4 ori mai mare în sectorul pescuitului marin decât media tuturor sectoarelor industriale din UE.

Sectorul pescuitului cumulează 7% din totalul deceselor la locul de muncă din întreaga lume, deşi, având 355.000 de angajaţi, reprezintă mai puţin de 0,2% din forţa de muncă a UE. Sectorul pescuitului este o sursă importantă de locuri de muncă în unele state membre (Grecia 1,5%) şi regiuni (de exemplu, Galicia - Spania 3%) sau comunităţi costiere (e.g. Killybegs - Irlanda 68%). În aceste condiţii, acordul semnat recent confirmă angajamentul UE de a îmbunătăţii condiţiile de lucru ale pescarilor atât în Europa, cât şi la nivel mondial.

Totuşi, un studiu recent privind 24 de comunităţi costiere din Europa arată că flotele întâmpină tot mai multe dificultăţi în ceea ce priveşte completarea echipajelor cu personal calificat local, fiind nevoite să recurgă la resortisanţi din ţări terţe şi – în cazul flotelor mici – la lucrători care îşi continuă activitatea dincolo de vârsta legală de pensionare.

Din studiu mai reiese că pescuitul nu constituie, pur şi simplu, o perspectivă de carieră atractivă. Această situaţie se datorează numai în parte scăderii capturilor – şi, prin urmare, perspectivelor nesigure – şi salariilor relativ mici. Un alt aspect al problemei îl constituie preocupările în materie de siguranţă şi condiţiile dificile de lucru la bordul navelor de pescuit.

În aceste condiţii, dumneavoastră ce părere aveţi? Este sau nu pescuitul pe lista de joburi atractive?

Publicat in: mai 2012
Etichete pentru acest articol: pescuit, reglementari UE, sectorul pescuitului
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement