Pescuitul la copca

Home « Pescuit « Inedit
Chiar daca pescuitul la copca e practicat mai mult in zonele unde vremea permite ingrosarea ghetii, asta nu inseamna ca doar cei ce traiesc acolo se pot bucura de placerea unei iesiri pe timpul iernii. Merita sa incercati pentru ca, pe langa faptul ca s-ar putea sa va placa, pescuitul la copca va ofera posibilitatea de a pescui (fara barca) in aproape orice punct de pe suprafata unui lac sau rau.
Cum in cea mai parte a iernii baltile sunt inghetate formand poduri de gheata, peste care uneori mergi si cu sania trasa de cai, singurul procedeu de pescuit accesibil in acest anotimp este pescuitul la copca
Acest gen de pescuit este deosebit de atractiv, fiind foarte apreciat de pescarii care suporta in conditii onorabile gerurile iernii.
Din punct de vedere al echipamentelor necesare, pescuitul la copca nu este foarte pretentios, fiind suficiente 2-3 undite de cca. 1-1.5 m lungime, din trestie clasica, din bambus sau din materiale compozite moderne - dupa cum are omu'. Mai aveti nevoie de fir subtire 0.12-0.18, cam 1.5-3 m pentru fiecare undita, in functie de capturile pe care estimati sa le obtineti.
Plutele vor fi mici, cu antena subtire, viu colorata. Daca apa unde pescuiti este foarte adanca puteti folosi si o mulineta pentru recuperarea firului. Mulineta poate fi cu tambur mobil, din plastic, de asemenea fara mari pretentii. In sfarsit, carligul, va fi subtire si rezistent, numere mici si foarte mici, cu tija ceva mai lunga pentru a-l putea extrage mai usor din gura capturilor mai dolofane.
De cele mai multe ori problema cea mai delicata apare cand ajungem pe gheata, ne alegem un loc si ne pregatim sa facem copca. Cu ce si cum o facem ? In mod traditional copca se face cu un toporas, prin cioplirea ghetii pana rezulta o copca de forma neregulata dar in care putem pescui. De la caz la caz se poate folosi si o dalta si un ciocanel cu care ne putem da eventual si peste degete. Metoda este putin cam incomoda si cam zgomotoasa; altii prefera sa faca un mic foculet, bine concentrat pe gheata care se topeste incetul cu incetul, preferabil in perimetrul gaurii nu si al zonei in care vom sta cu picioarele. O solutie inspirata consta in utilizarea unei freze speciale pentru gheata.
Momeala cea mai eficienta este, in mod cert, fragila dar mult ravnita larva de libelula, de culoare rosie si corp segmentat. In acest caz carligele cu tija subtire si lunga, de culoare rosie, sunt recomandate. Rezultate acceptabile dau si viermusii clasici, de culoare alba sau roza. Sunt balti unde capturile de crap si caras nu sunt deloc intamplatoare, rezultate multumitoare obtinandu-se si la mamaliga. In aceste cazuri este bine sa va alegeti fire si carlige mai rezistente, este bine de retinut ca pestele mare prefera sa manance mai ales pe fundul apei, in apropierea namolului in care deseori se afunda pentru a se feri de frig. Explicatia este aceea ca, din punct de vedere fizic, apa prezinta o anomalie conform careia densitatea si temperatura nu sunt direct proportionale. Densitatea apei este maxima la temperatura de + 4 grade C., din acest motiv, stratul de densitate maxima se gaseste la fundul albiei si nu poate avea decat +4 grade C, evident pentru un bazin cu adancime aflata in limite normale. La aceasta adancime umbla si rosioara, obletele, bibanul, micii sau marii rapitori, acestia din urma fiind mult mai bine adaptati sa supravietuiasca in apele reci, de unde si posibilitatea obtinerii unor capturi in zonele de suprafata a apei.
In ce priveste alegerea locului de pescuit exista doua tehnici. Prima se bazeaza pe cunostintele anterioare despre locatia respectiva, de obicei pestii putand fi gasiti cam in aceleasi locuri pe care le frecventeaza si in restul anului, respectiv pe langa structurile submerse (vegetatie,lemne,stanci) or in zona pragurilor. Cea de-a doua tehnica presupune presupune folosirea unui sonar. Majoritatea sonarelor de pe piata pot fi utilizate direct de pe gheata, fara a mai face o gaura, fiind suficient sa tineti transducerul lipit de suprafata si sa cautati pestii. Cercetati un spatiu mai larg si marcati fiecare loc promitator pentru a putea reveni daca e nevoie.
Dupa ce am stabilit locul (locurile) unde vom pescui, urmeaza sa facem una sau mai multe copci. Asa cum puteti vedea in imaginea alaturata, exista o multime de unelte care pot fi utilizate in acest scop, incepand de la topor si dalta pana la freze speciale (cu actionare manuala or electrica). Facem o mica paranteza pentru a preciza ca cele din urma (frezele) asigura silentiozitate, viteza si efort redus. Dispunerea copcilor si numarul lor va ramane la alegerea dvs. Pentru curatarea copcii de resturile de gheata, pe langa uneltele prezentate deja, o sa va mai trebuiasca si o sita cu maner lung (polonic).
 
sursafoto: pinterest
Publicat in: decembrie 2016
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement