Pescuitul de crabi, o meserie periculoasă

Home « Pescuit « Inedit

Pescuitul de crabi este este una dintre cele mai bănoase slujbe sezoniere. Cu toate acestea, nu foarte mulți pescari se încumetă la o asemenea experiență. Iar motivul nu este frigul îndurat sau lipsa crabilor în apele lumii, ci pericolele mortale la care sunt nevoiți să se expună. Potrivit statisticilor, rata deceselor anuale este de 400 de pescari, la 100.000 de lucrători. Una dintre cele mai mari rate dintre meseriile existente la ora actulală. Ce implică cea mai pericoloasă meserie din lume, care sunt sezoanele de pescuit la crab și ce primejdii înfruntă angajații? Veți rămâne uimiți de răspunsuri!

Există două sezoane de pescuit la crab, care durează trei săptămâni fiecare. Ele se desfășoară în lunile octombrie și ianuare, când captura de crabi atinge cel mai înalt nivel de pe piață. Aceste luni sunt pe cât de profitabile, pe atât de periculoase pentru navigație, din cauza valurilor agitate și a frigul aprig, ele fiind principalele cauze ale deceselor.

Utilaje și procedeu de capturare

În fiecare sezon, peste 250 de ambarcațiuni de pescuit crabi pleacă doar din portul Harbor, Alaska. Construcția unei astfel de ambarcațiuni costă milioane de dolari, iar întreținerea ei depășește anual zeci de mii de dolari. Și, pentru că aceste costuri să se acopere, pescarii de crabi sunt tentați cu salarii mari pentru a obține o captură substanțială în fiecare sezon. Ambarcațiunile au dimensiuni între 40 - 200 de metri și fiecare echipaj constă, de obicei, într-un căpitan și nouă pescari.

Din cauza undelor sonore emise de ambarcațiune, pescarii nu pot detecta crabii din apropierea vasului sau cei aflați pe fundul oceanului. Motiv pentru care căpitanul se bazează, de cele mai multe ori, pe intuiție. Pentru capturarea crabilor, pescarii folosesc în jur de 200 - 300 de cuști din oțel, fiecare având greutăți cuprinse între 240-300 de kilograme. În cuști se introduc momeli precum hering, calmar, sardine sau cod, apoi sunt scufundate în ocean până la 400 de metri adâncime. Măsura medie a cuștilor variază între șapte și trei metri, iar ea stă sub apă între cinci și 24 de ore.

Cauzele deceselor: înec și hipotermie

Chiar dacă pare o meserie profitabilă, balanța între risc și venit nu atârnă întotdeauna în partea fericită a lucrurilor. Totul depinde de kilogramele de crabi capturate. Iar riscurile sunt enorme. Mai mult de 80% din decese sunt cauzate de înec (fie din cădere peste bord sau ca urmare a unui accident pe vas) și hipotermie. De asemenea, sănătatea pescarilor poate fi grav afectată din cauza leziunilor provocate în urma manevrării utilajelor de mare tonaj, în concordanță cu gerul.

Cât despre venituri, ele variază în funcție de înțelegerea cu angajatorul. Ele pot porni de la zero lei (dacă vin fără captură) și pot depăși zeci de mii de euro, în doar trei săptămâni de muncă. Cu toate acestea, există o condiție clară înainte de angajare. Conform Departamentului Muncii din Alaska, membrii echipajului trebuie să își cumpere singuri utilajele și echipamentele de care au nevoie, care pot costa câteva sute de dolari. Iar echipamentele necesare includ cizme de cauciuc ( între 40 și 70$ perechea, mănuși (între 2 și 12$ perechea), furtune (5$ pe set) și un sac de dormit ( între 70 și 200$).

Salarii vs investiții

De obicei, salariile unui membru de echipaj este bazat pe o cotă parte sau un anumit procent din câștigurile pe captură. Un novice poate câștiga aproximativ 1.5-5% din valoarea netă a recoltei, după cheltuielile de exploatare ale proprietarului (care sunt uneori 50% din câștig). Când înțelegerea este bazată pe procentajul din profitul net, un pescar din Alaska poate câștiga undeva între zero și zeci de mii de dolari, în funcție de locație și tipul de crab capturat și competențele angajatului.

Alți angajatori oferă o rată zilnică (de obicei între 50 și 100$ pe zi).Există cazuri în care unii membri ai echipajului plătesc o cotă a cheltuielilor de exploatare, fiind nevoiți să își procure singuri alimentele, combustibili, momeli și gheața în care să țină crabii. În mare, într-un interval de trei săptămâni, echipajul poate câștiga sume cuprinse între 35.000 și 65.000 de dolari. Cât despre prețul de comercializare a crabilor „rege” este de 9 dolari per kilogram, iar carnea acestor crabi costă 15 dolari per kilogram.

Gina Rotaru

Foto: Chefsnightout.wordpress.com

Publicat in: octombrie 2012
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement