Meserie pe muchie de cutit

Home « Pescuit « Inedit

Valuri uriaşe, furtună, ploaie, pericol maxim; de toate acestea au parte pescarii de crabi din Alaska, pe care sigur i-ai văzut în plină acţiune la cele mai importante canale de televiziune care au în grilă documentare despre astfel de activităţi periculoase. Practic, pescarii îşi riscă sănătatea şi viaţa pentru a transporta milioane de tone de fructe de mare, care, într-un final, ajung în farfuriile noastre.
 

În general, industria pescuitului comercial nu este pentru cei slabi de inimă. În fiecare an, mii de muncitori de pe toate ţărmurile lumii îşi încredinţează viaţa oceanelor şi practică unele dintre cele mai murdare şi periculoase locuri de muncă din lume. În Alaska, mizele sunt mai mari, deoarece veniturile sunt foarte profitabile.

Dar vremea şi apele sunt uneori în conflict cu furia unui Poseidon deranjat de pescarii care se aventurează în prinderea de crabi. Ridicarea plaselor sau a cuştilor cu crabi, care cântăresc câteva sute de kilograme, este o muncă grea. Dacă mai adăugăm ploaia, valurile şi punţile de gheaţă, munca lor devine letală. Mai ales că vorbim despre Alaska, unde apele sunt adesea mai reci şi mai neiertătoare decât oriunde în altă parte a lumii.

Aceste condiţii au condus la atribuirea statutului de "cea mai mortală ocupaţie din Statele Unite ale Americii, cu 128 de pescari ucişi la locul de muncă, constituind aproximativ o treime din toate decesele profesionale care au loc în fiecare an, în Alaska". În cadrul industriei de pescuit din Alaska, cel mai nesigur este pescuitul de crabi. Deşi a fost numită de canalul de televiziune Discovery Channel "una dintre cele mai periculoase locuri de muncă din lume, în speranţa de a culege bogăţiile care vin odată cu grămada de crabi", meseria de pescari de crabi în Alaska atrage destui curajoşi dornici să câştige profit şi faimă.

De ce s-a transformat pescuitul de crabi într-un joc de ruletă rusească cu marea? Unii spun că la mijloc stau banii, alţii – aventura. Oricum ar fi, un lucru este cert: supravieţuirea în asemenea condiţii este o continuă provocare!

În Alaska, sezonul de prins crabi se desfăşoară toamna şi iarna, şi poate dura câteva zile sau săptămâni. Pescuitul are loc în zone îndepărtate ale Golfului Alaska şi Mării Bering, undeva între Alaska şi Rusia. Andocat în Harbor, cel mai mare port de pescuit din Statele Unite adună în jur de 200 de bărci de pescuit crabi, gata să fie lansate ca într-o cursă de cai pe apele îngheţate ale golfului.

Pescuitul de crabi presupune cuşti de oţel ce vor fi lansate în zonele selecte ale Mării Bering, unde trăiesc specii de crab precum crabul rege. Pescarii acoperă capcanele cu carne de hering ca momeală, iar crabii urcă o rampă pentru a obţine hrană, apoi rămân blocaţi, fără să mai aibă şanse să scape. Pescarii lasă aceste cuşti în apă pentru o zi sau două, pentru a le permite să se umple, apoi încep munca istovitoare. Chiar capcanele puse de ei sunt surse comune de leziuni sau se întâmplă să fie "măturaţi" de pe punte şi aruncaţi peste bord, de multe ori sfârşind în apele îngheţate ale Alaskăi.

O iarnă pe Marea Bering prezintă o doză mare de pericol pentru pescari. De cele mai multe ori, producţia de crabi este consistentă în ianuarie, atunci când apele reci ameninţă cu hipotermia şi vântul suflă cu putere. Graba capturării crabilor contribuie, de asemenea, la o rată ridicată de mortalitate. Iar dacă se întâmplă ca un pescar să fie rănit, nimeni nu-l poate duce la spital.

Cu un mediu întors împotriva lor, ce-i ţine pe oamenii ăştia pe mare, sezon după sezon?
Revista Business Week numeşte pescuitul de crabi "cel mai prost loc de muncă, cu cel mai bun profit", pescarii ajungând să încaseze 50.000 de dolari pentru regele crab şi chiar mai mult pentru crabul de zăpadă.

Până aici, toate-s bune şi frumoase, asta dacă mareea este de partea lor, însă oficialii din Alaska avertizează cu privire la imprevizibilitatea pescuitului de crabi, deoarece totul depinde de mărimea recoltei. În general, membrii echipajului fac 1.5 - 10 la sută din profitul navei. În 2006, 505 de pescari din Alaska au strâns mai mult de 127 milioane de dolari din capturarea crabilor. Asta ar însemna, în medie, cam 250.000 dolari de persoană, însă plata nu este distribuită în mod egal pescarilor, deoarece proprietarii de ambarcaţiuni şi căpitanii, de multe ori, pretind până la jumătate din câştigurile navei.

Tu ai fi dispus să lucrezi pe muchie de cuţit, pentru un profit care este, de cele mai multe ori, imprevizibil?!

 

Irina B.

sursa foto: strangevacations.com

 

Publicat in: august 2014
Etichete pentru acest articol: crabi, nave, pescar, pescari, valuri
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement