Lumea transparenta din adancuri

Home « Pescuit « Inedit

De la vieţuitoare mici până la Titanic, de la lucruri familiare până la cele învăluite în mister, oceanele lumii oferă o diversitate uimitoare de viaţă marină şi aproape orice tip de habitat imaginabil.

La suprafaţă descoperi o lume haină, plină de nebuloase, în care eşti forţat să supravieţuieşti. Cel mai bine este să tratezi totul cu transparenţă, aşa cum sunt unele creaturi din adâncuri, transparente.

1. Salpa

Extrem de greu de depistat de către prădători, salpele sunt creaturi translucide care populează oceanele lumii şi care se reproduc incredibil de repede, putând să-şi dubleze populaţia într-o singură zi. Se hrănesc cu plancton şi chiar bacterii, ceea ce înseamnă că pot trăi în părţi din ocean în care alte creaturi nu pot supravieţui. Pe de altă parte, salpele reprezintă o sursă bună de hrană pentru unii peşti, foci şi broaşte ţestoase. Sunt mai bogate în substanţe nutritive şi mai apetisante, spre deosebire de meduze.

2. Meduza transparentă

Probabil ai văzut documentare în care îţi erau prezentate meduzele extrem de frumoase şi de...invizibile. Majoritatea speciilor de meduze care populează mările şi oceanele Terrei nu au un colorit specific, fiind aproape transparente.

Fiind "conştiente" de această trăsătură specială, nevertebratele transparente reuşesc să se ascundă de prădători pe timpul nopţii şi să vâneze prada în linişte, deseori camuflajul păcălind-o pe cea care îi va deveni o masă comestibilă. În plus, mai au o calitate: meduzele din specia Turritopsis sunt nemuritoare. Când o astfel de meduză îmbătrâneşte, celulele din organismul său intră într-un proces unic de întinerire, animalul trecând înapoi de la stadiul de adult la cel de pui. Incredibil, nu?!

3. Peştele-de-gheaţă crocodil

O astfel de denumire te duce cu gândul la un peşte care aduce cu un crocodil şi care este de gheaţă. În realitate, aceasta creatură nu este nici crocodil şi nici alcătuită din gheaţă. Este un peşte din familia Channichthyidae care nu are pigmenţi coloraţi, ci sânge transparent. Fiind nevoit să trăiască pe fundul oceanelor, în locuri fără lumină, peştele crocodil a devenit "de gheaţă", fiind singurul animal vertebrat fără hemoglobină.

4. Broasca de sticlă

Un astfel de exemplar este atât de transparent, încât i se pot vedea detaliat inima, ficatul, tubul digestiv, coloana vertebrală şi restul scheletului. Denumirea de "broască de sticlă" i-a fost dată chiar de nativii amerindieni din Amazonia, regiune în care se poate zări cel mai mult.

Broasca transparentă aparţine familiei Centrolenidae şi se înrudeşte cu broaştele din genurile Centrolene, Cochranella, Hyalinobatrachium şi Nymphargus, toate având aceeaşi trăsătură "transparentă". Potrivit herpetologilor, aceste broaşte au căpătat această transparenţă ca o adaptare la variaţiile umidităţii din atmosfera pădurilor ecuatoriale.

5. Peştele cu capul transparent

Ştiinţific, peştele este cunoscut sub denumirea de "Macropinna microstoma" încă din anul 1939; la scară mai largă, poartă numele de "peştele cu capul transparent", în special datorită craniului său care este de-a dreptul transparent, uşor fosforescent, prin acesta putându-se observa clar oasele, pielea, limba, organele de simţ şi creierul.

Trăieşte la adâncimi de peste 600 metri, în zone unde vizibilitatea este aproape nulă, iar majoritatea timpului şi-l petrece stând nemişcat şi aşteptând să-i pice în plasă o pradă delicioasă. În urma mai multor studii s-a descoperit că are anumite formaţiuni verzui situate deasupra ochilor care filtrează lumina primită de la suprafaţa apei, permiţându-i astfel să observe mai uşor bioluminiscenţa produsă de meduze şi peştii care se perindă pe lângă el.

 

 

Irina B.

sursa foto: mesa.edu.au

Publicat in: mai 2014
Etichete pentru acest articol: apa, oceane, peste, pesti transparenti
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement