La pescuit în Marea Adriatică

Home « Pescuit « Inedit

Pescuit comercial sau de aventură? În Marea Adriatică le poți practica pe ambele. Marea majoritate a turiștilor, veniți pe una dintre insulele venețiene, profită de vacanță pentru a încerca și experiența unei ore de pescuit în Marea Adriatică. Ce-i atât de atractiv? Probabil capturile de pește pe care cu siguranță nu le poți obține din Marea Neagră sau din râurile ce străbat România. Asta pentru că Marea Adriatică adăpostește peste 450 de specii de pești și animale marine deosebite precum scorpionul roșu, rechinul albastru, delfinii bottlenose sau rechinii câine de mare.

Este o atracție majoră atât pentru pescarii experimentați, cât și pentru cei amatori, datorită bogăției subacvatice și a peisajului de-a dreptul spectaculos. Marea Adriatică se întinde pe o lungime de 770 kilometri, are o adâncime de 1.460 de metri, iar volumul atinge 33.000 km³. Un adevărat rai al pescarilor și a industriei navale de comerț.

Producție anuală de 110.000 de tone

Întreaga producție de pește din Marea Adriatică este distribuită între țările ce înconjoară bazinul. Iar producția totală de pește recoltat din Marea Adriatică ajunge anual la aproximativ 110.000 de tone. O cifră imensă ce pune pe jar autoritățile, care au lansat în 2003 un program de protecție împotriva pescuitului excesiv, limitând accesul la speciile de pești și animale marine pe cale de dispariție.

Cel mai mare volum de recoltare de pește s-a înregistrat în Italia, cu o cifră de 458,283de tone pe an. Iar 28,8% din întreaga producție italiană a fost recoltată din Marea Adriatică de Nord și Centrală, iar 24,5% din Apulia (de la Marea Adriatică și Marea Ionică de Sud). Valoarea totală a pescuitului a fost de 1,9 miliarde dolari în anul 2002.

450 de specii – 120 pe cale de dispariție

În Marea Adriatică există aproximativ 450 de specii de pești, marea majoritate dintre ei fiind exotici. Cu toate acestea, stocurile de pește din Marea Adriatică încep să scadă îngrijorător din cauza pescuitului sportiv. Motiv pentru care autoritățile au limitat pescuitul unor pești și animale marine precum Dentex (care se găsește și în marea Neagră), scorpion, rechin albastru, rechinul câine de mare, chefal, chefal roșu, langustină, și precum speciile merluciu și sardine.

Și speciile de broaște țestoase și delfini bottlenose au ajuns să intre pe lista animalelor marine pe care de dispariție. Marea majoritate dintre ele sunt ucise de plasele de pescuit, moarte lor survenind prin sufocare sau răni provocate de acestea. Așadar, dacă aveți de gând să ieșiți în larg în timpul vacanței prin Italia, aveți grijă spre ce direcție vă îndreptați, pentru a nu vă trezi cu o amendă. Ca pont, pescuitul turistic se poate practica fără probleme pe lângă porturile importante.

Gina Rotaru

Foto:123rf.com

Publicat in: noiembrie 2012
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement