Fugu, o delicatesă otrăvitoare (video)

Home « Pescuit « Inedit

Dacă ești gurmand, cu siguranță l-ai încercat! Dacă nu, puțin probabil să o faci vreodată! Nu din cauza aspectului, ci a riscului de... otrăvire! Vorbim despre delicatesa culinară japoneză: peștele Fugu! Una dintre cele mai faimoase și gustoase preparate ale bucătăriei tradiționale Japoneze, care te poate ucide în doar câteva secunde... dacă nu e gătit corespunzător!

Fugu, sau „porcul de râu”, este cuvântul pe care îl folosesc japonezii pentru familia peștelui balon”, din care se prepară un fel de mâncare, din specii de pești precum Takifugu, Lagocephalus și Sphoeroides, sau pentru familia „peștilor spinoși”, precum specia Diodon. Fugu poate fi mortal de otrăvitor, atât la atingere cât și în mâncare, din cauza substanței toxice pe care o deține în organism: tetrodotoxină.

Specii autorizate pentru consum

Fugu poate fi găsit în râul Yangtze și se află printre primii trei cei mai delicioși pești din lume. Deși există mai mult de douăzeci de specii de Fugu în Japonia, majoritatea nu sunt considerate comestibile. Unele specii sunt complet otrăvitoare, în timp ce altele sunt prea mici pentru a putea fi mâncate. Există trei specii principale, care sunt favorizate consumului în Japonia: Torafugu sau tigru Blowfish, Higan Fugu și Mafugu. Ministerul Sănătății, Muncii și Bunăstării din Japonia oferă o listă în care se arată ce pești din aceste specii pot fi consumate: „peștii balon” - Lagocephalus și Sphoeroides - și „pocul spinos” precum Diodon.

Delicatese, bucătari calificați și prețuri pe măsură

Restaurantele care servesc preparate din pește Fugu sunt strict controlate de lege, atât în Japonia, cât și în toate celelalte țări. Preparatele se fac numai de bucătari care au calificare obținută în urma unor cursuri riguroase de formare. Fugu este servit ca sashimi și sushi. Unii consideră că ficatul este cea mai gustoasă parte. Însă este și cea mai otrăvitoare, el fiind interzis în unele restaurante din Japonia.

Un fel de mâncare din Fugu poate costa cu lejeritate 50$, dar poate fi găsit și la 20$. O masă completă din Fugu (opt porții) poate costa peste 200 $. Peștele se servește în porții mici și felii foarte subțiri. Felierea se face cu un cuțit special numit Hiki, depozitat separat de alte cuțite, din cauza otrăvii.

Sashimi - numit Fugu Sashi sau Tessa, este cel mai popular preparat. Feliile de pește se așează pe un platou, după ce au fost tăiate după o tehnică numită Usuzukuri.
La grătar - Icrele constituie, de asemenea, o delicatesă, fiind cel mai prețuit produs alimentar din Japonia. Ele sunt găsite adesea în magazine și pot fi servite cu sare sau preparate pe grătar.
La Cuptor - Aripioarele de pește sunt uscate complet, coapte, și apoi servite într-un vas fierbinte numit Hire-zake.
Fugu chiri - este o tocană de legume, fiartă împreună cu bucăți de Fugu. Preparatul se mai numește și Tetchiri.
Salată - după ce s-au scos cu atenție toți spinii și oasele otrăvitoare, pielea poate fi mâncată ca un preparat numit Yubiki.

Simptomele otrăvirii/tratament

Fugu conține cantități letale de otravă (tetrodotoxin) în organele sale: în special ficat, ovare și piele. Otrava paralizează mușchii corpului, victima fiind în stare de conștiență. Victima nu mai poate respira și moare în urma asfixierii. Singurul tratament constă în susținerea funcționării sistemului respirator, până când victima elimină otrava din corp. Simptomele după ingerarea unei doze letale de tetrodotoxin sunt: amețeli, epuizare, dureri de cap, greață și dificultăți de respirație.

Fugu de crescătorie

Oamenii de stiință japonezi au reusit să reproducă pești Fugu neotrăvitori! Au construit crescătorii speciale, în cadrul cărora speciile de pești Fugu sunt ținuți la dietă! Mai exact, li se dau preparate care împiedică cumularea de toxine în organismul peștelui. Astfel, Fugu de crescătorie nu mai prezintă risc de otrăvire și nu necesită nici bucătari calificați pentru reparate. Cu toate acestea, mulți refuză să cumpere pești Fugu de crescătorie. Motivul: „Oamenii nu mănâncă Fugu pentru gust, ci pentru că e periculos”, a spus proprietarul unui restaurant de lângă Kyoto.

Gina Rotaru

 

Foto: nymag.com

Publicat in: noiembrie 2012
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement