Fly Fish, Fly! (foto)

Home « Pescuit « Inedit

Există o mulțime de animale zburătoare! Nu-i un secret pentru nimeni! Însă, printre cele mai ciudate din lume sunt... peștii zburători. Chiar dacă sună anormal, sunt printre cele mai fascinante specii de pești existente în lumea acvatică. Cercetărorii le studiază fiecare mișcare, iar curioșii nu se mai satură să le admire înfățișarea. Nu au o imagine „alien”, ci pur și simplu mama natură le-a înzestrat cu o porție dublă de calități! Ce fac cu ele și cum se manifestă în fiecare mediu? Stați și bucurați-vă, că aveți de ce!

Săriturile din copaci sau țopăitul sunt deja activități comune. Însă, vă imaginați un pește sărind ca o broască sau unul zburând ca un pelican deasupra apei? Dacă nu ați văzut așa ceva până acum, aflați că e o realitate. Există aproximativ 64 de specii de pești zburători. Ei pot face salturi din apă în aer, iar distanțele parcurse în aer diferă în funcție de lungimea aripioarelor.

Zbor de 400 de metri cu 70 km/h

Iar recordul absolut deținut de un pește zburător este parcurgerea a 400 de metri în aer, la o viteză de 70 de kilometri pe oră! Un zbor realizat cu ajutorul înotătoarelor pe post de aripi și a cozilor de 70 de ori mai lungi decât a unui pește obișnuit. Ei pot zbura până la 6 de metri înălțime în aer, uneori accidentându-se de diferite ambarcațiuni.

Cifre impresionante pentru un animal creat pentru a supraviețui în apă, care nu poate respira aer. Peștii zburători trăiesc în toate oceanele, în special în apele calde tropicale și subtropicale calde. Cea mai izbitoare caracteristică a acestor specii o constituie aripioarele pectorale lor, neobișnuit de mari, care îi permite peștelui să se ascundă de prădători, sărind din apă și zburând câțiva metri deasupra suprafeței apei. În timpul zborurilor, ei parcurg, de obicei, în jur de 50 de metri.

Mecanism de decolare/aterizare

Odată ce au ajuns aproape de suprafața apei, peștii încep să-și miște coada de aproape 70 de ori pe secundă. Își întind aripioarele pectorale și, la decolare, le înclină ușor pe partea dreaptă pentru a prinde elan. La aterizarea pe apă sau direct în apă, aceștia își împăturesc aripioarele pectorale pentru a putea reintra în apă.

Pentru sărituri, ei folosesc același mecanism, la care adaugă forța cozii, care împinge împotriva forței apei, reușind astfel să schimbe direcția. Profilul curbat al aripilor este comparat cu forma aerodinamică a unei aripi de pasăre. Peștii zburători se hrănesc în principal cu plancton (animale și plante acvatice de foarte mici dimensiuni, care trăiesc la o adâncime de 200 de metri), iar printre prădătorii lor se numără delfinii, tonul, calamarii, și păsările.

Tradiții și delicatese culinare

Peștii zburători sunt cei mai comercializați în Japonia, Vietnam și China. Ei sunt capturați prin metoda setcii, și în Indonezia și India, prin pescuit cu plase la mare adâncime. În bucătăria japoneză., peștele este conservat prin uscare. Pentru prepararea anumitor tipuri de sushi se folosesc icre ale acestor pești zburători, precum Icre de Cheilopogon Agoo, sau a unui pește japonez zburător, cunoscut sub numele de Tobiko.

Peștii zburători sunt considerați o delicatesă culinară în Taiwan, ei făcând parte din mâncarea tradițională din Barbados. Peștele tradițional este cunoscut sub numele de Cou-cou. În Insulele Solomon, ei sunt prinși în timp ce zboară, folosind plase montate pe canoe. Ele sunt atrase de lumina torțelor iar pescuitul se practică doar atunci când nu se zărește lumina lunii.

Gina Rotaru

Sursa: en.wikipedia.org

Publicat in: octombrie 2012
Inapoi la categoria «« Pescuit

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement