El e peștele „Alien” (foto)

Home « Pescuit « Inedit

Are freză colorată, degete subțiri, ochii mari și arată ca-n desenele animate... Peter Pan! Nu este un maimuțoi de pluș creat de designerii de la Disney, ci un pește care poate fi asemănat mai degrabă cu „Alien”. În fine, în varianta ceva mai blândă. Vorbim despre ciudatul pește mergător mexican, cunoscut în lumea întreagă sub numele de Axolotl sau, în termeni populari, „monstrul de apă”. O specie de pește pe cale de dispariție, care intrigă și la ora actuală oamenii de știință cu aspectul său nonconformist ce îmbină caracteristicile unei salamandre cu cele ale peștilor. O creatură considerată ciudată, care poate fi găsită sub mai multe înfățișări, în funcție de vârstă. Curioși cât de simpatice sau terifiante pot fi? Să vedeți ce v-am pregătit...

După cum veți vedea și în galeria foto, un Axolotl poate avea culoarea rozalie, ca a unui bebeluș, albă, galbenă, gri sau culoarea pământului. Totul depinde de zona în care trăiește și de vârsta pe care o are. Axolotl supraviețuiește la ora actuală atât în natură, cât și în captivitate, fiind una dintre speciile de pești protejate de lege din cauza scăderii drastice a numărului de supraviețuitoare din clasa lor.

Sălbatici sau pur decorativi

Există două tipuri de Axolotl : cel sălbatic și cel de acvariu! Peștele sălbatic este adesea întâlnit în lacurile din Mexic, unul dintre cele mai populate fiiind Lacul Xochilmilco. Din păcate, în urma poluării apelor acestui lac, numărul de axolotli a scăzut considerabil, specia de pește fiind deja pe lista animalelor marine care riscă să dispară în următorii cinci ani! Axolotlii de acvariu sunt cunoscuți ca pești decorativi și sunt cel mai adesea comercializați în țări precum Marea Britanie, Japonia și Australia. Studiile au arătat că axolotl doarme în grupuri.

Își pot regenera bembrele

Aceste specii de pește sunt utilizate pe scară largă în cercetării științifice, datorită capacității lor de a regenera membrele. Peștele-salamandră axolotl nu crește niciodată, ci rămâne în categoria larvelor. El se împerechează și se reproduce în stadiul larvar al dezvoltării, păstrându-și branhiile și înotătoarea. Motivul stagnării lui: axolotl prezintă o lipsă puternică de iod, iar glanda sa tiroidă nu poate produce hormonul numit tiroxină. Hormonul care declanșează metamorfoza. Dacă ar fi tratate cu tiroxină, axolotl și-ar pierde branhiile și ar putea trăi pe uscat precum o salamandră.

Cap lat și ochi fără ploape

Fie că e sălbatic sau de acvariu, axolotl are capul lat și ochii fără ploape. Lungimea este cuprinsă între 14 și 45 de centimetri. Cei mai mulți au o lungime de 23 de centimetri, foarte puțini reușind să treacă de 30 de centimetri. Femelele se diferențiază de masculi datorită corpului mai lat, plin cu ouă. O specie încântătoare privirilor noastre, dar și a cercetătorilor. Enjoy la fotografii!

Gina Rotaru

Sursa: en.wikipedia.org

Publicat in: octombrie 2012
Inapoi la categoria «« Pescuit

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement