Efectele poluării fonice asupra apelor

Home « Pescuit « Inedit

Cât de puternice sunt efectele poluării asupra ecosistemului marin? Devastatoare! Dacă acțiunea de ocean dumping era până acum cea mai gravă, poluarea fonică și efectele poluării sale asupra viețuitoarelor marine a ajuns să îi sperie pe ecologiști. Spre deosebire de revărsarea deșeurilor, efectele poluării fonice sunt foarte proeminente. Motivul principal este sensibilitatea animalelor la zgomot și faptul că zgomotul se răspândește mult mai rapid în apă decât pe uscat.

Animalele marine reușesc să supraviețuiască cu ajutorul sunetelor subacvatice, care le îndrumă spre sursa de hrană, și le ajută să se ferească de pericole (vânători, pești răpitori). Dacă aceste sunete sunt bruiate de poluarea fonică, animalele marine riscă să moară de foame sau să devină o pradă ușoară pentru răpitori. Pe scurt, efectele poluării fonice sunt: perturbarea sistemului maritim, moartea animalelor și scăderea sursei de hrană a oamenilor.

Sursele și efectele poluării fonice

Poluarea fonică ține de zgomotele navelor, de la cele de joasă frecvență, pentru detectarea submarinelor, până la cele de înaltă frecvență, precum a sondelor de petrol. Iar printre cele constante se regăsesc traficul maritim și distracțiile nautice precum schijet, sau scuba diving. Studiile au demonstrat efectele polurăii fonice sunt defastatoare pentru animalele marine. Culmea, la oameni, ele nu au niciun impact!

Populația cetaceelor (balene și delfini) a scăzut dramatic în zonele tranzitate de nave. Efectele poluării sunt atât de puternice, încât moartea animalelor marine se produce la doar câteva ore de la supunerea lor la zgomot subacvatic. Spre exemplu, balenele sunt sunt cele mai sensibile. Efectele poluării la balene se regăsesc în numărul eșuărilor deliberate pe plajele din regiuni de coastă precum Grecia, Madeira, Hawaii, Spania și SUA, unde exercițiile de sonar sunt activități comune.

Decese prin hemoragie

Masa de eșuare a calmarilor gigant în zonele de coastă ale Spaniei, în intervalul 2001 – 2003, a arătat cât de grave sunt efectele poluării fonice în viața maritimă. Iar efectele poluării fonice subacvatice sunt cu atât mai îngrozitoare întrucât marea majoritate a deceselor apar ca urmare a hemoragiilor, a leziunilor organelor interne sau panicii provocate de undele sonore. De asemenea, în urma poluării se produce o întrerupere în comunicare normală între animale marine, ele intrând în incapacitatea de a-și procura alimente sau a striga după ajutor în diferite circumstanțe.

Multe animale marine, precum peștii (hering sau cod) au urechile aproape distruse din cauza loviturilor cu unde seismice, chiar dacă acestea vin de la kilometri distanță. Expunerea la zgomot în timpul stadiului embrionar crește sensibilitatea peștelui, iar ratele de mortalitate la momentul dezvoltării și al nașterii crește considerabil. Iar aceste efecte nu lovesc doar în ecosistemul marin, ci și în oameni. În ultimii ani, efectele poluării fonice au dus la o scădere dramatică a speciilor de pești precum hering, cod și merlan albastru.

Gina Rotaru

Foto: Marineinsight.com

Publicat in: ianuarie 2013
Etichete pentru acest articol: efectele poluarii, poluare fonica, poluarea apei
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement