Delfini în nunațe de roz (foto)

Home « Pescuit « Inedit

Seamănă cu Flipper, însă vin în diferite nuanțe de roz! Sunt delfini care trăiesc în apele Râului Amazon, printre cele mai îndrăgite specii din lume, poreclită Pinker (Rozaliul)! Ei pot fi în nuanțe de roz, de la gri-roz, la roz puternic și până la rozul luminos, stil flamingo, și trăiesc în grupuri, în jurul copacilor din apele Râului Amazon. Sunt specii prietenoase, jucăușe, care își pot schimba nuanța culorii (mai intensă sau spălăcită) în funcție de starea de spirit! Diferențele sunt mici, însă nu pot trece neobservate!

Pigmentarea pielii roz poate dispărea din cauza razelor soarelui, însă aceasta este protejată de apa tulbure din amazon. Această specie, numită și „Inia geoffrensis”, își schimbă ușor culoarea când este entuziasmat, într-un roz deschis, luminos. Ea mai poate fi întâlnită și în ale zone ale lumii, precum Brazilia, Bolivia, Ecuador, Venezuela, Columbia, Guyana și Peru, însă cei care trăiesc în fluviu Amazon au câteva particularități interesante.

Caracteristici unice

Pentru început, micii Pinkers își pot mișca gâtul dintr-o parte în cealaltă, ceea ce alte specii asemănătoare lor nu pot. Această caracteristică, împreună cu mișcarea diferențială a înotătoarelor, îi ajută să înoate și să facă manevre în timpul inundațiilor râurilor. Datorită flexibilității și mișcărilor gâtului, delfinii înoată de-a lungul zonelor inundate, de jur împrejurul copacilor, putând să ia cu ușurință curbele. Pe lângă acestea, delfini au o altă formă a molarilor, care le permit acestora să mestece prada, iar firele de păr de pe bot îi ajută să caute hrana pe fundul apelor noroioase.

În fluviul Amazon, delfinii roz au aproximativ 6.5 metri lungime și se hrănesc cu peste 50 de specii de pești și crustacee, găsite pe fundul râului. Ca delicatesă, preferă broasca țestoasă. Aceste specii au supraviețuit de-a lungul timpului datorită protecției oferite de localnici, care credeau că delfinii roz au puteri magice. Astăzi, specia este amenințată de pescari, poluarea apelor și activitatea oamenilor, care afectează puternic habitatul lor. S-au construit baraje hidroelectrice, iar sursa delfinilor de hrană este în continuă scădere, existând chiar riscul dispariției speciilor.

Inteligență peste invelul uman

Aceste mamifere sensibile au o capacitate de funcționare a creierului cu 40% mai mare decât cea a oamenilor. Le place să vâneze singuri și se avântă în zonele inundate, unde flexibilitatea le dă un plus. Uneori, pot fi admirate în grupuri „de familie” a câte 5-8 membri, conduse de câtre un adult, de obicei mascul. Puii se nasc, de obicei, între iulie și septembrie și au aproximativ 75 cm și un kg. Puii sunt crescuți în familie până la maturitate, până își găsesc perechea, exact ca omul. O speci cu adevărat specială, care uimește atât prin frumusețe, cât și prin inteligență.

 

Gina Rotaru

Publicat in: februarie 2013
Etichete pentru acest articol: animale marine, delfini, delfini roz, specii de pesti
Inapoi la categoria «« Pescuit

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement